Türbeönü Buluşmaları’ devam ediyor.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türbeönü Buluşmalarına televizyon programcısı ve yazar Sadık Yalsızuçanlar konuk oldu. Yalsızuçanlar sohbetinde Hak aşıklarından Yaman Dede’nin, diğer adıyla Diyamandi’nin hakikat yolundaki hayat hikayesini Mevlana dostlarıyla paylaştı. Konya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Aşkla yandığı için kendisine Anadolu’da Yaman Dede veya Yanan Dede dendiği Diyamandi’nin, kendisine dede denmesinin Mevlevi dedesi ve dervişi olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Mesnevi İle Tanıştı Müslüman Oldu
Yalsızuçanlar konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Yaman Dede, 1887 yılında Kayseri’nin Talas beldesinde bir Rum aileden dünyaya geldi. 11-12 yaşlarında İslam dinine ilgi duymaya başladı. Müslüman olması ise ortaokulda Farsça dersinde hocasının tahtaya yazdığı Mevlana’nın Mesnevisi’nin ilk dizeleri ile tanışmasıyla gerçekleşiyor. Ancak bunu çevresindekilerden, Rum eşinden ve kızından 42 yıl boyunca gizliyor. İbadetlerini gizli bir şekilde yerine getiriyor. Ancak ilerleyen süreçte Müslüman olduğunu açıkladığında ailesinden ayrılmak zorunda bırakılıyor.” dedi. Yalsızuçanlar Yaman Dedenin; Hayrettin Karaman, Osman Nuri Topbaş, Bekir Topaloğlu ve Ahmet Sarıçam gibi büyük isimlerin Farsça hocalığını da yaptığını sözlerine ekledi.
3 Milyon 287 Bin Kişi Mevlana’yı Ziyaret Etti
Söyleşinin sonunda ise Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Allah’ın ikramının, ihsanının bol olduğu bugünlerde Şeb-i Arus’u hep birlikte yaşıyoruz ifadelerini kullanarak konuşmasını şöyle sürdürdü. “Cenab-ı Hakkın milyarlarca yarattığı ve günümüzde insan adını verdiğimiz varlık var. Altı buçuk milyar civarındaki insan içerisinde de bir buçuk milyar Müslüman olarak bizleri yaratmış. Bu bir buçuk milyarın içerisinde Anadolu toprağı gibi temelinden bugüne kadar şehidin, şühedanın, ulemanın ve ehli tasavvufun gözyaşıyla yoğurduğu İslam’ın, bu toplumda yerleşmesi için emek çeken insanların yaşadığı Anadolu’nun merkezi Konya’dayız, buna da hamd ediyoruz. Halk dostu olduğuna inandığımız Cenabı Pir Efendimizin etrafında bulunmayı hepimize nasip etmiş. Vefatından 746 yıl geçmesine rağmen 3 Milyon 287 Bin kişi bu yılbaşından bugüne kadar buraları ziyaret etmiş. Bir insanın Allah dostu olup olmadığına daha başka bir delil aramaya gerek var mı? Allah bizlere bu zatın etrafında buluşmayı nasip etmiş.” dedi. Yarar daha sonra sohbetinden dolayı Sadık Yalsızuçanlar’a teşekkür ederek, plaket ve Şeb-i Arus atkısı takdim etti.