‘Türbeönü Buluşmaları’ çadır sohbetleri
Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şebi- Arus) kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Türbeönü Buluşmaları’ çadır sohbetleri programına katılan, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili ve Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, vakfın çalışmaları ve son kitabı “Evet Aşk Güzel Şeydir” hakkında şöylesi gerçekleştirdi.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şebi- Arus) kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türbeönü Buluşmaları çadır sohbetleri programına Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili ve Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru konuk oldu.
Bayru sohbeti öncesinde, Uluslararası Mevlana Vakfı Korusu sanatçıları çadırı ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlere Türk Tasavvuf Müziği konseri verdi. Merkezi İstanbul’da bulunan Vakfın çalışmaları hakkında kısa bilgi veren Bayru, Vakfın kuruluş amacının, Hazreti Mevlana’nın Kur-an-ı Kerim ve hadislerden almış olduğu bilgi ışığında Mevlana’nın öğretilerini ve mesajlarını bütün dünyaya ulaştırmak olduğunu söyledi.
‘Bütün Aşklar İlahi Aşka Köprüdür’
Özellikle son yıllarda insanların maddiyat peşine düştüklerini ifade eden Bayru, konuşmasını şöyle sürdürdü. “İnsanlarımız fazla nasıl para kazanabiliriz, nasıl daha iyi hayat yaşayabiliriz derken maneviyatlarını unuttular. Maneviyat eksikliği insanları bir arayışa götürüyor. O arayışla insanlar kendi dinlerini sorguluyor. Özellikle Amerika, Avrupa ve doğudaki insanlar bu maneviyat açlığı ile bir arayışın içine girerek, Mevlana’nın İslamiyet’e bakışı onların hoşuna gidiyor ve onu öğrenmeye, Hazreti Pir’in eserlerini okumaya başlıyorlar. Mevlana İslamiyet’i aşk yoluyla anlatıyor. Bu aşk, Allah’a duyulan manevi bir aşk. Mevlana diyor ki: ‘Bütün aşklar ilahi aşka köprüdür. Biz şanslı bir milletiz, İslam, örf, adet ve geleneklerimiz ile bizleri doyurmuş vaziyette, yeter ki kaybetmeden gelecek nesillere taşıyabilelim” şeklinde konuştu.
‘Mevlevihaneler Yatılı Okul Gibi Hizmet Veriyor’
Mevlevihanelerin çalışmaları hakkında da bilgi veren Bayru, “Mevlevihanelerde, okuma ve yazma bilmeyenlere okuma yazma öğretiliyor. Arapça, Farsça ve bugün İlahiyatta okutulan birçok ders oralarda da veriliyor. Doğu edebiyatı, Mevlana’nın eserlerinin nasıl okunup, yorumlayabilecekleri öğretiliyor. Daha sonrasında da eğer kabiliyeti varsa müzik, güzel sanatlar eğitimi veriliyor.” diyerek, Mevlevihanelerin birer yatılı okul gibi hizmet verdiğini söyledi. Mevlana’nın müzikle olan ilişkisine de değinen Bayru, “Mevlana’ya demişler ki ‘siz bir din adamısınız, bir velisiniz neden bu kadar çok müzikle uğraşıyorsunuz’ o da diyor ki ‘müzik bizler için cennet kapısının açılış sesidir.’ şeklinde Mevlana’nın sözlerini paylaşarak sohbetinin sonunda “Evet Aşk Güzel Şeydir” isimli son kitabını okurlar için imzaladı.