Neyzenler Kabristanı
Konya’da Mevlana Müzesi bahçesinde bulunan ve “Neyzenler Kabristanı” olarak bilinen bölüm, 1926 yılında müzenin ilk müdürlüğünü yapan Yusuf Akyurt’un çektiği fotoğraf arşivi, kullanılarak orjinal haline dönüştürülüyor.
Konya’da Mevlana Müzesi bahçesinde bulunan ve “Neyzenler Kabristanı”olarak bilinen bölüm, 1926 yılında müzenin ilk müdürlüğünü yapan Yusuf Akyurt’un çektiği fotoğraf arşivi, kullanılarak orjinal haline dönüştürülüyor.
Mevlana Müzesi Müdürü Yusuf Benli, müzenin ilk müdürlüğünü yapan Yusuf Akyurt tarafından çekilen ve arşiv haline getirilen siyah-beyaz fotoğrafları kullanılarak mezarları tek tek tespit ettiklerini söyledi. Değişik açılardan çekilen fotoğraflardan mezarların konumlarını belirlediklerini ifade eden Benli, muhafaza altındaki mezar taşlarının orjinal şekliyle yerlerine yerleştirileceğini bildirdi.
Mevlana Müzesi’nin restorasyon ve röleve çalışmalarına 2009 yılından itibaren başlanıldığını hatırlatan Yusuf Benli şu bilgileri verdi:
“Müzenin film arşivinde, dergahın ön bölümünde bir mezarlığın bulunduğu görülmekte. 2009 yılına kadar çeşitli nedenlerle düzenlemeler yapılmış. Mezarlık olan bölüm değiştiriliş. 2009 yılından sonra müzenin röleve ve restorasyon çalışmaları kapsamında ilk etapta derviş hücreleri restore edildi. Şimdi de ana zeminde bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında 1926 yılındaki orjinal fotoğraflardan tespit ettiğimiz şekliyle dergah önündeki mezar bölümünü orjinal hale getireceğiz. Bu çalışma çerçevesinde müzenin cam film arşivindeki fotoğraflardan tek tek mezar taşları tespit edildi. 20 mezar taşının üzerlerindeki yazılar tercüme edildi. Mezar taşının ayrıştırma çalışması devam ediyor. Bu tespit ardından orjinal yerlerine yerleştirilecek. Her bir mezarın tanıtıcı levhaları da yanlarına konulacak.”
SADECE NEYZENLER KABRİSTANI DEĞİL
Mezar taşlarının kimlere ait olduğunu da belirlediklerini ifade eden Yusuf Benli şöyle devam etti:
“Mezar taşlarının 3 tanesinin türbedar (Türbe hizmeti gören kişi), 2 neyzen, 1 sertabbah(aşçı dede), 1 adet de sertarik (Tarikat başı) mezar taşı olduğunu belirledik. Bunlar yönetici kadroların mezar taşları. Bu alandaki en erken taşın 1032 yılında yapılmış Yusuf Ağa isimli bir kişiye ait olduğunu belirledik. Bugün neyzenler mezarlığı olarak bilinen alanın sadece neyzenlere ait olmadığını sertariklerin, türbedarların, sertapların ve dervişlerin defnedildiği önemli bir mekan olduğunu tespit ettik. Buralya defnedilen insanların da dergahın içerisinde en üst mevkide bulunduklarını görüyoruz.”
Haberler