Mevlid Geleneği
SEVİNME SEBEBİMİZ: VARLIK SEBEBİMİZ
Ey insanlar! Size, Rabbinizden bir öğüt, içinizde olan (şuur) için bir şifa (sağlıklı düşünme ilacı), iman edenler için bir hüda (hakikatlerine erdirici rehber) ve rahmet gelmiştir. De ki: “Allâh fazlı olarak ve O’nun rahmetiyle, boş ve geçici zevklerle değil yalnızla BUNUNLA SEVİNİP FERAHLASINLAR!.. O (rahmet ile yaşanası şeyler), onların topladıklarından (dünyalıklardan) daha hayırlıdır.”
[Yunus:57-58]
İslam adâbına göre sevinci izhâr etmek, ferahlığı etrafa yaymak makbul bir davranıştır. “Rabbinin nimetini anlat da anlat” [Duha:11] âyeti de nimete sahip olan kimsenin bunun farkına vararak şükretmesini ve nimete mazhar olduğunu anlatmasını emretmektedir.
Bir mü’min için Habibi Kibriya Efendimizin dünyaya gelişinden, varlığından daha büyük ilahi nimet yoktur. Ayetin emri gereği Müslümanlar, O’nun ümmetinden olmak ve O’nu (s.a.v.) örnek almak lütfuna erişmelerinin nimetini anlatmaları gerekir.
Mevlidin câiz oluşunun bu âyete isnâd edildiği belirtilmiştir.
Doç. Dr. Aynur Uraler’in kaleminden çıkan ve Çamlıca Yayınları arasında yayınlanan Mevlid Geleneği “Senin Ömrüne Yemin Olsun” isimli eser; Mevlid, Mevlidin Dini Hükmü, Mevlidin Dini Dayankları, Mevlidin Faydaları, Mevlid Karşıtlığının Değerlendirilmesi ana başlıkları altında alt başlıklarıyla okuyucuya, asırlardır devam eden bu geleneğin bir fotoğrafını sunuyor.
Kitabın açıklaması:
Mevlid merasimleri, dinî hayatın bir parçası haline gelmiş, asırlardır devam eden bir gelenektir. Tek başına, fert ve toplumun dinî hayatına mevlid kadar fayda sağlayan başka bir gelenek bulunmamaktadır. Mevlidin en önemli faydası, Hz. Peygamber’i gündemde tutarak onun (s.a.v.) hayatın içinde daha fazla yer almasına vasıta olmasıdır.
Hz. Peygamber’in gönüllerdeki yeri dolayısıyla Müslümanlar, her hallerine mevlidi ortak etmişlerdir. Önemli hâdiselerde, mevlidin mânevî havasının çevresinde toplanmışlardır. Sevinçli işlerde onunla şükretmişler; hüzünlü, kederli durumlarda da onunla teselli olmuşlardır. Mevlidin, meşrû işlerde okunması da dikkat çekilmesi gereken bir konudur. Halk, Hz. Peygamber’e olan saygısından dolayı dine uygun işlerinde mevlid yapmıştır.
Mevlidin faydalarından biri, önemli olaylar vesilesiyle bir araya gelen insanları doğru davranışa yönlendirmesidir. Mevlid okunması ile dine aykırı merasimlerin, Müslümanların hayatına karışması önlenmiş olmaktadır.
Sevinçli olaylarda mevlid okunmasıyla kutlamaların dine uygun olmayan bir yöne kayması ve sevinçlere günah karışması önlenmiş olmakta, o nimet için Allah Teâla’ya şükür ifade edilmektedir. Üzüntülü olaylarda da mevlid Allah’ı hatırlamaya ve musibetlere isyan etmek yerine O’ndan yardım dilemeye vesile olmakta, kederli insanları teselli etmektedir.