Mevlânâ’nın Kalbine Açılan Kapı
Tasavvufî düşünceye göre insanla hakikat arasında perdeler ve bariyerler var. Gerçekle yüzleşebilmek için bu engellerin ortadan kaldırılması yani gönlün kir ve paslardan temizlenmesi gerekiyor. Bu perdelerin kalınlığı ve karanlığı arttıkça insanla Allah, insanla Kur”an, insanla Hz. Muhammed arasındaki mesafe de uzuyor.
Asrımıza “perdeler asrı” demek dahi mümkün. Yedi başlı ejderha, yedi koldan insanoğluna saldırıyor: Materyalizm, rasyonalizm, ateizm, kapitalizm, sekülerizm, hümanizm, modernizm…
Göz, kulak ve gönlümüzü işgâle yeltenen eden bu çağdaş akım ve yorumlar, perdeleri daha da kalınlaştırmak için sürekli faaliyet halinde.
İyilik maskeli bu “sahte” akımların karşısında ise gücünü hakikatten ve “aşk”tan alan koskoca bir Mevlânâ, okunmayı ve doğru anlaşılmayı bekliyor. Ancak aynı akımlar Mevlânâ”yı da deforme etme uğraşında.
Mevlânâ ve Mesnevi”yi, İslam ve Kur”an”dan kopuk bir hümanizm okuması sığlığına indirmek isteyenlere en güzel yanıt Hayykitap”tan geldi.
Serinin beşinci kitabı olan eser, tasavvuf konusunda Türkiye”deki en önemli uzmanlardan biri olarak kabul edilen Mustafa Kara”nın önsözüyle okuyucuya sunuluyor.
Hayykitap”ın hakiki tasavvufu yaygınlaştırmak için, anlaşılır sade bir Türkçeyle minimalist tasarımı birleştirdiği “Herkes İçin Tasavvuf” serisinin son kitabında hepimize güzel bir davet var.
Aşk, gönül aynasının sırrıdır; ifşa edildiğinde yere düşer kırılır. Kırık aynadan tek görüntü alınmaz. Oysa aşk, irfanî anlamda tek”e ulaşmaktır; biricik olana bağlanmaktır. Aşk bir harekettir, bir koşudur, bir emektir, icabında bir kavgadır.
İşte davet bu. Bilal Kemikli hepimizi bu aşk kavgasına davet ediyor. Aşk abidesi Mevlânâ vesilesiyle, onun rehberliğinde… Kırk ikindi yağmuru misali Mesnevi üzerine yazdığı mektuplarla…
Yazar Hakkında
Bilal Kemikli
1965″te Sivas”ta doğdu. 19120″da Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi”nden mezun oldu. 1992″de Ürdün Üniversitesi”nde “İslam Medeniyeti ve Tarihi” alanında araştırmalar yaptı. 1998″de doktor 2002″de doçent oldu. Halen Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi”nde akademik çalışmalarını sürdürmektedir.
Bilal Kemikli”nin Sun”ullâh-i Gaybî: Hayatı-Eserleri-Şiirleri, Oğlanlar Şeyhi İbrahim-Müfid ü Muhtasar, Şair Şeyhülislâm Arif Hikmet Beyefendi: Hayatı-Eserleri-Şiirleri, Dost İlinden Gelen Ses, Sûfî Aşk ve Ölüm gibi kitaplarının yanı sıra Türk İslam Medeniyeti ve Türk Tasavvuf Edebiyatı alanında yayımlanmış çeşitli makaleleri bulunmaktadır.