Konya Valisi Muammer Erol, Hz. Mevlana’yı 11 güne değil bütün seneye yayarak anlatılmalı dedi.
Konya Valisi Muammer Erol Şeb-i Arus Törenleri ile ilgili Hakimiyet gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.
Şeb-i Arus Törenlerini Büyükşehir Belediyesinin, İl Kültür Müdürlüklerinin, üniversitelerin yaptıklarıyla doldurulmuş bir 11 güne sıkıştırılmaması gerektiğini söyleyen Erol, “Kamu kurumunun resmi parayla yaptığı iş formatından çıkarmalıyız. Yani Hz. Mevlana’yı anlama adına Konyalılara ve sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor. Hz. Mevlana’nın mirasçısıyız diyorsak buna sahip çıkmalıyız. Konya’da yaşayan birinin Şeb-i Arus Törenlerini ben duymadım bilmiyorum deme hakkı yoktur. Konya, imkanları, alt yapısı olarak çok iyi bir yerde. Konyalıların dışarıdaki hısım, akraba, yana yakını, okul arkadaşı, asker arkadaşı, kim varsa onları haberdar ederek Şeb-i Arus’a davet etmelidir. Bu anlamda Hz. Mevlana’nın anma ve anlatılmasın da Konyalılara büyük görev düşüyor. Senenin 354 gününde anmak ve anlamakla ilgili olarak ve turizm açısından üretme adına yapılabilecek çok şeyler olabilir” diye konuştu.
“BİR NUMARA OLMALI”
Hz. Mevlana’yı anma programlarının başka şehirlerde de yapılmasının yanlış olmadığını ifade eden Erol, “Hz. Mevlana’yı anma ve anlaşılmasıysa bu bugün değil, tarih boyunca, 3 kıtada halen eserleri olan mevlevi tekkelerinde de bu yapılıyor. Bu bugüne mahsus bir şey değil Konya dışında da Hz. Mevlana’yı anmak ve anlayabilmek olduğu için Konya dışında yapılan anma törenlerine biz bir şey diyemeyiz. Dememizde doğru olmaz. Örneğin Galata Mevlihanesinde 17 Aralıkta bir program yapılıyor. Biz yapmayın mı diyeceğiz. Bizim amacımız Konya da yapılması ve Konya da yapılanın bir numara olmasıdır. Konya dışında bunu yasaklamak ne kadar doğru olur bilemeyiz” dedi.
“OTEL SAYISI YETERSİZ”
Konya da otel sayısının yetersiz olduğunu vurgulayan Vali Erol,Mevlana Kültür Merkezinin 2 bin 500 kişilik kapasiteye sahip olduğunu bu durumda bile otellerde doluluk oranlarının yüzde yüze ulaştığını belirtti. Daha büyük organizasyonda ise Konya da bulunan otellerin buna yetmeyeceğini ifade eden Erol şöyle konuştu; “Önümüzdeki sene anma törenlerini açılışı gerçekleştirilen 10 bin kişilik kongre merkezinde yapıldığını düşünürsek bu kongre merkezini nasıl doldurulacak. O kadar kişi geldiği takdirde Konya da bulunan oteller bu kadar kişiyi kaldırmaz. Bir arkadaşımız Mevlana Kültür Merkezinde bu yıl yaklaşık 65 bin kişi geldi. Seneye 10 bin kişilik kongre merkezinde yapıldığını düşünürsek yaklaşık 300 bin kişi gelir dedi. Bende gelemez dedim. Çünkü 300 bin kişiyi yatıracak otelimiz yok. Otel sayımız kesinlikle yetersiz. Ne zaman 300 bin kişi gelir buraya Konyalıların hısım, akraba, arkadaşların davet eder hatta evinde misafir ederek oranın doldurulması da katkıda bulunabiliriz. Bu Konya’ya yakışan bir durum. Konya’nın şuanda bulunan 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı otel sayısı kadar otele daha ihtiyacı var. Konya’nın tarihi turistik bir çok güzellikleri var. En azından Hz. Mevlana’yı ziyaret eden kişi kadar diğer zamanlarda da turistin Konya’ya getirilmesi lazım.”
“TİCARETE DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ”
Hz. Mevlana anma programlarını ticarete dönüştürülmemesi gerektiğini belirten Erol, anma gecesinde Hz. Mevlana’yı dinleme ondan bir şey anlamak olduğunu söyledi. Hz. Mevlana’yı anma programlarında her yıl bir önceki yıla göre daha iyisinin yapılması gerektiğini ifade eden Erol, “Olabildiğince geniş katılımlı yapılmalı. Farklı görüş ve değerlerinde bir araya gelecek şekilde program yapılmalıdır. Konya’ya gelen misafir geldiğimde gittiğimde Medine havası kokladığım bir yer demişti. Bu güzel bir şey. O zaman Konyalılarında bu manevi mirasa en iyi şekilde sahip çıkması gerekiyor” dedi.
Erol, “Hz. Mevlana ile ilgili Üniversitelerin hazırladıkları programlar, paneller çok güzeldi. Kendi alanında yetkin insanlar Hz. Mevlana ile ilgili araştırmaları olan söyledikleri değer olan insanlar gelmişti. Ama onların izlenmesiyle ilgili medya yansımasını göremedik. İşin o kısmını medya sanki hiç yok saydı. Bu yönden biraz eksik oldu” diye konuştu.