Konya Kriterleri Konuşuldu…

A+
A-

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Hollanda merkezli Avrupalı Türk Demokratlar Birliği işbirliğinde Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesinin Konya’ya gelişinin 784. yıldönümü etkinlikleri kapsamında ‘Uluslararası Konya Kriterleri Sempozyumu’ gerçekleştirildi. İki oturum halinde gerçekleşen sempozyumda Mevlana’nın yol gösterici ışığındaki evrensel mesajları ‘Konya Kriterleri’ çerçevesinde tartışıldı.Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonu’ndaki sempozyuma Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Akgemci, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, fakültelerin dekanları, yerli ve yabancı bilim adamları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

“KONYA KRİTERLERİNDE HEDEF İNSANDIR”

Konya kriterlerinde insana önem verildiğini söyleyen Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, “Şunun bilinmesi gerekir ki Konya kriterleri başka kriterlere muhalefet olsun diye çıkmıştır. Çünkü Dünya’da başka türlü kriterler vardır. Başka türlü iddialar vardır. İşte Konya kriterleri de buna karşı ortaya konulan bir tezler bütünüdür. Peki nedir bu iddialar? Medeniyetler çatışmasıdır. Farklı medeniyetlerin birbirini boğazladığı bir dünya düşünebilir miyiz? Biz insanız asla böyle bir şey istemeyiz. Çünkü böyle bir olay bizi rahatsız eder, korkutur. İşte bizim buna karşı bir teze ihtiyacımız var. Bunu da kendi kültürümüzden ve Konya kriterlerinden almalıyız. Konya kriterleri insana odaklanır. Hedef tek bir insandır ve her insan ayrı ayrı değerlidir.” diye konuştu

“MEVLANA, KAYNAĞINI KURAN’DAN ALMIŞTIR”

Mevlana’nın tüm dünyayı etkisi altına alan ender düşünürlerden olduğunu söyleyen AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, “Mevlana Celaleddin-i Rumi tüm Türkiye’de ve Dünya’da düşünceleriyle etkili olan bir mutasavvıftır. Mevlana’nın düşüncelerinin ve felsefesinin yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelen ve bu denli etkili olmasının bana göre iki önemli sebebi var. Bunlardan birincisi Mevlana’nın kaynağının Kuran olması ikincisi de Mevlana’nın söylediğini yapan ve yaşayan biri olmasındandır. Mevlana kendi yapmadığı hiçbir şeyi öğüt vermemiştir.” diye konuştu.

“MEVLANA’NIN YAŞAM FELSEFESİNİN GÜNÜMÜZ YANSIMALARI”

Selçuk Üniversitesi olarak Mevlana konulu etkinliklere her zaman büyük önem verdiklerini dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tarih Akgemci ise, “İnanıyorum ki bu sempozyum Mevlana’nın sevgi, saygı ve hoşgörü temelli yaşam felsefesinin günümüz yansımalarını ortaya koyacaktır. Üniversite olarak böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyor, değerli bilim adamlarına katılımları için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“BURADA OLMAKTAN ONUR DUYUYORUM”

Hollanda’da başlattıkları Mevlana’nın fikirleri ışığında ‘Konya Kriterleri’ sempozyumunu Konya’da gerçekleştirmekten büyük bir onur duyduklarını belirten Hollanda Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Hollanda Şubesi Başkanı Veyis Güngör ise, “ 2010 yılında bu yana ‘Konya Kriterleri’ toplantıları düzenlemekteyiz ve Anadolu’daki ilk ilk etkinliğimizi de Konya’da gerçekleştiriyoruz. Bu benim için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Konya kriterleri benim için üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlardan ilki sukut etmek, ikincisi affetmek, üçüncüsü de iyi işler yapmaktır.” dedi.

KÜRESEL MERHAMET, HOŞGÖRÜ VE HAKKANİYET

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. İlk olarak Hollanda Türk Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni, ‘Avrupa Değerleri ve Konya Kriterleri Kavramının Doğuşu’ konulu bir konuşma yaptı. Yemni, “Konya kriterleri fikrinin ilk tohumları 2003 yılında atıldı. Hollanda’da batının kültürel değerleri konulu bir konferansa katılmıştım ve bu konferansta Avrupa’nın kültürel değerlerinin Roma, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi sütunlardan oluştuğu anlatılıyordu. Konferans bitti ve ben konferanstaki konuşmacının yanına giderek Batı’nın bildiği her şeyin Doğu’dan ve Müslümanlardan geldiğini söyledim. İşte böyle bir düşünce neticesinde artık Konya kriterlerinin konuşulması gerektiğine karar verdim. Peki nedir bu Konya kriterleri? Küresel merhamet, hoşgörü ki bu çok değerli bir kelimedir. Sonuncusu da hakkaniyet yani üretim ve tüketimin toplumsal çerçeve içerisinde ele alınmasıdır.” diye konuştu.

Ardından Mesnevi’yi Hollandacaya kazandıran Araştırmacı-Yazar Abdulwahidvan Bommel ‘Konya Kriterleri Kavramına Giriş’ ve Bahreyn Ahlia Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kuşpınar ‘Konya Kriterlerinin Teorik Temelleri: Rumi, Ibn Arabi ve İsmail Ankaravi’ konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Örs ‘Yeni Bir İnsan, Toplum ve Medeniyet Tasavvuru: Konya Kriterleri’, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emine Yeniterzi ‘İnsanî İlişkiler ve Konya Kriterleri’, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise ‘13’üncü Yüzyıldan Modern Dünyaya Işık Tutacak Konya Kriterleri’ konusunda katılımcılara bilgi verdi.