İslam Alimi Olarak Mevlana anlatıldı

A+
A-

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve İlahiyat Fakültesi tarafından Hazreti Mevlana’nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında İslam Alimi Olarak Mevlana Paneli gerçekleştirildi. Panelde; Mevlana bağlamında hadis, tefsir, fakih, hukuk, ilim ve muhabbet konuları ele alındı.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılışında Mevlana’nın yalnızca bir mutasavvıf ya da şair değil; aynı zamanda derin bir İslam alimi, fikir adamı ve insanlık tarihine damga vuran bir bilge olduğunu söyledi. Hz. Mevlana’nın, hayatını Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in sünnetini merkeze alarak yaşadığını; İslam’ın engin hikmetini çağları aşan bir üslupla insanlığa sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Bayramoğlu, “Bugün eserlerine baktığımızda yalnızca mistik bir çağrıyı değil, aynı zamanda derin bir ilim ve hikmetin izlerini de görmekteyiz. Hazreti Mevlana’nın bu derinlikli yaklaşımı, modern dünyanın karmaşası içinde bugün bile yolumuzu aydınlatan bir rehber; insanı anlamak ve yaratılışın sırrına vakıf olmak için bir anahtardır. Selçuk Üniversitesi olarak onun bu mirasını daha iyi anlamak ve yeni nesillere aktarmak adına Mevlana Araştırmaları Enstitümüz bünyesinde önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Bugünkü etkinlik de bu çabaların bir yansımasıdır” diye konuştu.

Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler, üniversitelerin Mevlana konusunu 1950’lerde araştırmaya başladığını belirterek Enstitü olarak da 20 yıldır bilgi üreterek panel, sempozyum, kongre gibi etkinliklerle Mevlana konusunu bilim dünyasına taşıdıklarını aktardı. İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatma Şeyma Boydak da konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz’ın moderatörlüğünde yapılan panele geçildi. Prof. Dr. Yusuf Acar “Mevlana ve Hadis”, Prof. Dr. Ali Akpınar “Mevlana ve Tefsir”, Prof. Dr. Ergin Ergül “Fakih ve Hukukçu Olarak Mevlana”, Prof. Dr. İbrahim Işıtan ise “Mevlana’da İlim – Muhabbet İlişkisi”ni anlattı.