Hz. Pir’in Pûşidesi değişti.

A+
A-

Kültür Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde mermere çevrilen sanduka ilk haline irca edilirken, sandukayla birlikte pûşîde de (mezar örtüsü) değiştirildi. Hz. Mevlâna ve oğlu Sultan Veled’in yenilenen sandukası ve pûşidesinin değişimi programı  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hemdem Çelebi ve Çelebi ailesi, Mevlevi bendelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sultan Abdülhamid Han tarafından 1895 yılında hazırlatılan pûşide korumaya alınarak müzede sergilenecek.

Konya Mevlâna Türbesi’ndeki Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî ve oğlu Sultan Veled’in kabirlerine 126 yıl sonra ilk defa yeni pûşîdeler üretildi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü‘nün başlattığı çalışmalar kapsamında, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde hazırlanan pûşîdeler, Mevlâna’nın 748. vuslat yıl dönümü olan 17 Aralık 2021 tarihinde enstitü personeli tarafından sandukalarına yerleştirildi.

Son pûşîdeyi Sultan II. Abdülhamid yaptırdı

Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî ve oğlu Sultan Veled’in kabirleri üzerindeki mermer sanduka için Sultan III. Selim’in hazırlatmış olduğu pûşîdenin yıpranması üzerine Sultan II. Abdülhamid tarafından 1895 yılında yeni bir pûşîde yaptırıldı. Dönemin sanat ve zanaatının önemli bir temsilcisi olarak 126 yıldır sanduka üzerinde duran pûşîde, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yürüttüğü çalışma kapsamında yenisiyle değiştirilmek üzere yerinden kaldırıldı.

İki sanduka için iki ayrı pûşîde

Kanuni Sultan Süleyman döneminde iki kabri birlikte örtecek şekilde yaptırılan mermer üzerine Yüksek Mimar Hilmi Şenalp tarafından kestane ağacından iki ayrı sanduka hazırlatıldı. Sandukalara örtülen yeni pûşîdelerin üretimi için İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde özel bir atölye kuruldu.

Yeşil kadife kumaş üzerine sim iplikler kullanılarak sarma, tarama dikişi ve Maraş işi teknikleriyle işlenen pûşîdelerin desenleri Mimar-Nakkaş Semih İrteş tarafından tasarlandı. Pûşîdeler üzerine işlenen “Yûnus Sûresi 62. âyet” ve Mevlâna sanduka pûşîdesinin baş levhasındaki “Besmele-i şerif” Hattat Hüseyin Kutlu tarafından celî sülüs hatla kaleme alındı.

Makine nakışında bir ilk

9 aylık titiz bir çalışmanın ürünü olan pûşîdelerin işlemesinde makine nakışı için ilk kez yapılmış bir uygulama olarak geleneksel usulle hazırlanan çirişli karton kullanıldı. Böylelikle pûşîdeler üzerine işlenen yazıların desenden 2 mm daha yüksek durması sağlandı.

 

ETİKETLER: