Hz. Mevlana’yı Nasıl Anmalıyız konuşuldu.

A+
A-

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantısında bu hafta “Mevlana’yı Nasıl Anmalıyız” konuşuldu.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler’in konuşmacı olarak katıldığı programda, Şeb-i Arus’un devlet eli ile sadece Konya’da kutlanması gerekliliği vurgulandı.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantıları Komisyonu Başkanı Lokman Koyuncuoğlu, Amerika’da İncil’den sonra en çok satan kitabın Mesnevi olduğunu söyledi.

Yabancılar’ın Hz. Mevlana’yı bir Hintli filozof, Budist rahip gibi yanlış algıladığını ifade eden Koyuncuoğlu, “Ayrıca Mevlana Konya için önemli bir değer. Bu değere Konya’nın sahip çıkması gerekli, farklı illerde aslına uygun yapılmayan sema törenleri bu kültürün aslına zarar veriyor bakanlığın daha hassas olması gerekiyor” dedi.

Daha sonra konferansa geçildi. “Hz. Mevlana’yı anlamak istiyorsak kelimelerden ve şekillerden kurtulmamız gerekli” diyen Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, “Hz. Mevlana ceviz örneği verir. Bakıyorsunuz cevizin dışı sapasağlam içinde lezzet yok. Bu ceviz bizim için bir anlam ifade etmez çünkü içinde lezzet yok. Hz. Mevlana dini ibadetleri de bu cevize benzetiyor. Sen istediğin kadar şekli olarak dini vecibeleri yerine getir eğer onda bir ruh, zevk, istek yoksa aynı dışı güzel içi çürük cevize benzersin diyor. Onun için Hz. Mevlana’yı anlamak şekilden ayrılmaktan geçiyor” ifadelerini kullandı.

Başka şehirlerde Şeb-i Arus etkinliklerinin yapılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Şimşekler, şunları kaydetti:

“Kültür Bakanlığı ile yapılan bir çalışma sonrası UNESCO’ya 2004 yılında Mevlevi Kültürünü Somut olmayan kültürel miras listesine ekletmek için müracaat edildi. 2005 yılında Sema bu listeye eklendi ve dönemin Kültür Bakanı bizzat kendisi imza atarak buna taraf oldu. Devlet olarak biz Sema’yı koruyacağız. Aslına uygun olarak yapılmasını garanti altına alıyoruz. Gelenekten gelen kültürü koruma altına alacağız diye imza attık. Kültür Bakanlığı 2008 yılının Eylül ayında Sema’nın aslına uygun olarak yapılmasına dair genelge yayınlandı. Devlet 2005 yılında attığı bu imzayla bu kültürü kendisine emanet olarak aldı. Bu nedenle Konya’da Kültür Bakanlığı ile ortak olarak Şeb-i Arus yapılıyorsa, İstanbul’da program yapılmamalı. Devlet eliyle Konya haricinde Şeb-i Arus’un kutlanmasını doğru bulmuyorum çünkü devlet bunun sahibidir ve bu konunun da merkezi Konya’dır.”

Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantıları Komisyonu Başkanı Lokman Koyuncuoğlu, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler’e günün anısına hediye takdim etti.

HaberKonya