Hz. Mevlana’nın öğretileri Üniversitesi ders programına alındı
Hz. Mevlana’nın öğretileri Türkiye’de ilk kez bir üniversitenin ders programına alındı. Karatay Üniversitesi’nde bu yıl başlayan Hz. Mevlana Öğretileri dersi, Sosyal Hizmetler Bölümü’nde seçmeli ders olarak müfredata alındı. Mevlana Öğretileri derslerini Sosyal Hizmetler bölümü öğrencilerinin yanı sıra diğer fakülte öğrencileri de büyük bir ilgiyle takip ediyor. Böylece Mevlana Öğretileri Sosyal Hizmetler bilimine de ışık olacak.
Prof. Dr. Erkan Türkmen tarafından verilen derslerde, Hz. Mevlana kapsamlı olarak çeşitli öğretileriyle anlatılıyor. Selçuk Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’nü kurduğu yıllardan beri gerçekleştirmek istediği hayalini KTO Karatay Üniversitesi sayesinde gerçekleştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Erkan Türkmen, bilimsel spektrumları genişletmek istediklerine dikkat çekerek, “Hz. Mevlana’nın insan-ı kamil diye çizdiği bir ufuk var. Bunu öğrenmeye tam da şimdi ihtiyacımız var. Her yerde savaş var. Bu benlik savaşı. Aynı kaynaktan var olduk ve evrensel bir fikri benimsememiz lazım” dedi.
İBRETLİK ÖYKÜLER
KTO Karatay Üniversitesi’nde açılan bu dersle öğrencilerin ufuklarının açılmasına önem verdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Türkmen, “Bu öğrencilerin pek çoğu Sosyal Bilimler alanında hizmet verecekler. Sürahi boşsa bardak dolmaz. Sizde yoksa, siz neyi vereceksiniz. Bugün Amerika’da hatta Hindistan’da bile Hz. Mevlana konusu ders olarak okutuluyor. Bizim öğrencilerimiz de evrensel bir bakış açısıyla donanıp hizmet verecekler. Mevlana’nın ibretlik öykülerinden, hayatlarına yeni şeyler uyarlayacaklar.” diye konuştu.
Türkmen, Mevlana’nın ihmal edilecek hiçbir yanının bulunmadığına da dikkat çekerek, “ Herkes kendini onda buluyor. Artık İslam’ı bilim üzerine oturtmak lazım. Bu öğretiler elimizde var ve yaymamız lazım” diye konuştu.
BÜYÜK BİR ŞANS
KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Üyeleri’nden Doç. Dr. Kamil Alptekin ise Mevlana Öğretileri dersinin KTO Karatay Üniversitesi’nde başlamasının üniversite adına da büyük bir şans olduğuna değindi. Doç. Dr. Alptekin, “Biz genel anlamda insanla uğraşıyoruz ama insan cahiliyiz. Psikososyal kökenli sorunları çözmek için önce nesneyi tanımak gerekiyor. Araçlara ihtiyaç var. Mevlana bu konuda bizim önümüzü açıyor. İnsanları anlamak, insanlara yaklaşmak gereği konusunda önemli ipuçları veriyor” dedi. Mevlana’nın öğrettiği gibi insan sevgisinin pek çok sorunu çözmede etkili olduğunu kaydeden Doç. Dr. Alptekin, “Bizim alanımızda da insan sevgisi çok önemli. İnsan sevgisi potansiyeli olursa çalışmalarımız işe yarar. Aksi halde masa başında kalır. Yalnız pozitif değil manevi bilimlerden de yararlanmak zorundayız. Dinden, felsefeden, astrolojiden ve daha pek çoğundan. Üniversite eğitimi zaten bunu gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
Mevlana Öğretileri Dersi’nin başlamasıyla birlikte yoğun bir ilgiyle karşı karşıya kaldıklarını da vurgulayan Doç. Dr. Alptekin, “Biz öncelikli olarak Sosyal Hizmetler’de öğrenim gören öğrencilerimizin bu öğretilerle gelecekte çok daha başarılı olacaklarından emindik. Derslerin başlamasıyla birlikte gördük ki diğer bölümlerde öğrenim gören öğrencilerimizin de yoğun bir ilgisi var. Bu da bizi çok memnun etti.Ülkeler arasındaki teknolojik fark bile kapatılabilir. Ama böyle farklar kapatılamaz” şeklinde konuştu.
Bu dersi özellikle seçtiğini söyleyen KTO Karatay Üniversitesi öğrencilerinden Neslihan Mirzabay da “Mevlana bize insan sevgisi veriyor. Yaradılanı yaradandan ötürü sevmeyi öğreniyoruz. Erkan Hoca’nın kitaplarında da insanların içindeki madde ve ruhun nasıl dengeleneceği anlatılıyor. Burada da hocamızın kitapları eşliğinde bunu öğreniyoruz. Beş haftadır takip ettiğimiz dersler bile bizim hayata bakış açımızı değiştirdi. Bu bakış açısının bize bir yaşam boyu öncülük edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Pazartesi günleri Prof. Dr. Erkan Türkmen tarafından verilen derslerde genel anlamda madde ve ruhun nasıl dengede tutulabileceği, insan ve topluma karşı geniş bakış, insan sevgisinin niteliği öğretiliyor.
Yeni Meram
[divide style=”2″]