Hollanda’da Hz. Mevlana anıldı
Hollanda Kültür ve Dayanışma Vakfı, Hz. Mevlana Celaleddin Rumi’nin Hakk’a vuslatının 746’ıncı yıl dönümü dolayısıyla bir anma programı düzenledi. Tevazu Ensemble Tasavvuf Musikisi Korosu bir konser verdi.
Programın açılışında konuşan Hollanda Konya ve Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Kabak, 13. yüzyıldan günümüze mesajlar vererek gönüllerimize sevgi tohumları eken Hz. Mevlana’yı 746. Vuslat yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu gibi programlar dünyanın her tarafındaki Mevlevihanelerde yapılıyor. Bizde bu Seb-i Arus programını her yıl düzenli olarak Hollanda’da yapmaya gayret edeceklerini söyledi.
Başkan Selami Kabak, “Mevlânâ’nın bütün bir varlığa karşı duyduğu muhabbet, alâka ve insanlarla münasebetlerindeki sıcaklık, ondaki o derin Allah aşkın’ın bir izdüşümüydü. Fıtratı sevmek olan Hazreti Pir her şeyi sevmiş, topyekün varlığı muhabbetle kucaklamış, her nesne ile bir çeşit diyaloğa geçmişti ki; bütün bunlar, onun Allah’a karşı o derin aşkının yansımasından başka bir şey değildir. Hz. Mevlana sevginin, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün sembolüdür. Bugün dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu şey Hz. Mevlana’nın hoşgörüsüdür. Gönüllerin sultanı, ömrünü Kur’ana ve peygambere adamış Hz. Mevlanayı seviyoruz. O’nun bu yönünü insanlara anlatmak bizim boynumuzun borcudur. Mevlana, bu akşam yapılan etkinlikle bir kez daha anılacak. Gönül insanı Mevlana’yı hemşerilerimize, dostlarımıza anlatacak kıymetli hocamız Avukat Ömer Tuğrul İnançer, Tevazu Ensemble Tasavvuf Musikisi Korosu sanatçılarına ve bugün bu etkinliğe destek veren sponsorlarımıza, hemşehrilerimize, katılımcılarımıza saygılar sunuyorum” dedi.
Amsterdam Başkonsolosu Engin Arıkan’ın kısa selamlama konuşmasından sonra anma programına konuşmacı olarak katılan Tasavvuf dünyasının önde gelen isimlerinden Ömer Tuğrul İnançer, Mevlana’nın çok iyi anlaşılması gerektiğini kaydederek, “Bugün çekmiş olduğumuz sancılar, Mevlana’yı Yunusu, Hacı Bektaş’ı iyi bilemediğimizden ve anlayamadığımızdan kaynaklanmaktadır. Bu önemli şahsiyetler sadece yaşadıkları asra değil çağlara ışık tutmaktadırlar” dedi.
Mevlana’nın Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) münasebetiyle basında yer alan haberlere ve yapılan yanlışlara değinen İnançer; konuşmasının devamında “Her unvan sahibi kişiyi âlim sanmayın. Ben çok cahil profesör ve çok da unvan taşımayan âlim gördüm. Mesnevi Şerifte yazılanlar remil veya yıldız falı değildir. Hz. Mevlana bu mahlası aldığı halde, hiçbir şiirinin bir satırında Mevlana lafı geçmez. Ve bilinenin aksine kendisi Hz. Şems ile karşılaşana kadar da şiir yazmaktaydı. Gökten bir anda inmiş bir insan değildir.” diyen İnançer; Hz. Mevlana’nın Şems ile tanışmadan önceki yaşamı hakkında da dinleyicilere bilgiler verdi.
Dinleyicilere sevgiden ve evliliğin öneminden bahseden Ömer Tuğrul İnançer, ömrünün son yıllarını Kayseri’de geçiren Seyyid Burhaneddin hazretlerinin Mevlana Celaleddin Rumi’nin hocası olduğu yanlış bilinen hadiseye de açıklık getirdi.
Program, Tevazu Ensemble Tasavvuf Musikisi Korosu’nun seslendirdiği ilahi ve kasidelerin ardından Başkan Selami Kabak katkılarından dolayı konuşmacı olarak katılan Ömer Tuğrul İnançer’e, Amsterdam Başkonsolosu Engin Arıkan’a ve sponsorlara plaket ve çiçek vererek teşekkür etti.
Kaynak: amsterdampostası