Hazreti Mevlâna ve ailesinin Konya’ya teşriflerinin 785. yılı

A+
A-

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 785. yılı nedeniyle düzenlediği etkinlikler temsili karşılama töreni ile başladı.

Mevlana Meydanı’nda düzenlenen karşılama programına Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Hazreti Mevlana’nın 22. kuşaktan torunları ile çok sayıda yerli ve yabancı misafir katıldı.

Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hazreti Mevlana ve ailesinin 785 yıl önce adeta heybelerinde sevgi, muhabbet, barış ve kardeşlik taşıyarak Konya’yı teşrif ettiklerini belirterek, Konya’nın erenler diyarı, veliler diyarı, muhabbet fedailerinin diyarı olmasına en önemli katkıyı yaptıklarını dile getirdi.

Konya’nın yüzyıllardır bununla şereflendiğini, bu bereketle zenginleştiğini vurgulayan Başkan Akyürek, “Bugün Konya sevginin, barışın kardeşliğin merkezi olarak biliniyorsa bunda en büyük pay Mevlana Hazretlerinin ve ailesinindir. Onun öğretisini, fikirlerini, yüzyıllardır yaşatmaya çalışan Konyalılar onun manevi evladı olmaktan gurur duymaktadırlar. Bu gururu şerefle taşımaktadırlar” dedi.

Bugün gündemdeki her konunun reçetesini Hazreti Mevlana’nın gönül ikliminin oluşturduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Gönül insanlarının Anadolu’nun çimentosunun oluşumuna kattığı sevgi mayası, barış ve kardeşlik iklimi bugün bizlerin ne yapması gerektiğinin de göstergesi oldu. Anadolu’nun harcını bu maneviyat büyükleri öyle bir kardılar ki, bizi yüzyıllardır parçalamaya çalışanlar, kardeş kavgasına sürüklemek isteyenler muvaffak olamadılar, olamayacaklar.”

Programların bu duyguyla idrak ettiklerini, bundan sonra Hazreti Mevlana’nın geliş yıldönümünü bir haftaya yayılan programlarla kutlayacaklarını dile getiren Başkan Akyürek, “Bu yıl Benim İçin Mevlana adı altında yürüttüğümüz programa Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız ve ülke genelinden büyük bir katılım oldu. Bu programlarla amacımız Hazreti Mevlana’nın tüm dünyayı aydınlatan fikirlerini, öğretisini bütün insanlığı ulaştırmak” dedi.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Mevlanasız bir Konya’nın gerçek anlamda bir Konya olmadığını ifade etti. O dönemin Konya’sının bir başkent, en kudretli hükümdarın şehri olduğunu kaydeden Vali Doğan, geçmişin çok kudretli şehirlerinin ve devletlerinin zamanla yok olabildiğini, onların hayatlarını devam ettirmeleri için gerekli olan şeyin kuvvetli bir devlet değil, kuvvetli bir düşünce olduğunu ifade etti.

Hazreti Mevlana’nın düşüncesinde insanlığın ortak dertlerine reçete bulunduğunu vurgulayan Vali Doğan, “İnsanı merkeze almayan hiçbir yaklaşımın bir değeri yok. O yüzden özellikle Avrupa’da yeni bir felsefe gelişiyor. Bu felsefeye de Mevlana’nın 7 öğüdü örneklik ediyor. Buna Konya’yı şereflendirmek için Konya Kriterleri diyorlar. 785 sonra gelişen demokrasi, insanlık anlayışı, hukuk anlayışı bile Hazreti Mevlana’nın ortaya koyduğu insanlık değerlerini aşamıyor. Onu kendine dayanak haline getiriyor. Biz böyle bir değere sahibiz ve bu değere sahip oldukça da güçlüyüz” diye konuştu.

Karaman-Konya arası yapılan bisiklet yarışmasında dereceye giren sporculara ödüllerinin verilmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu oyuncuları, Ramazan Danış’ın yönetmenliğinde temsili karşılama programını gerçekleştirdi. Programda, Hazreti Mevlâna ve ailesinin Konya’ya gelişleri esnasında Sultan Alaeddin Keykubat ile Konyalılar tarafından karşılanışı temsil edildi. Tören, Hazreti Mevlana’nın mezarı başında edilen duanın ardından sona erdi.

ETKİNLİKLER 3-7 MAYIS ARASI

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 3-7 Mayıs tarihleri arasında Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında her akşam konserler, tiyatrolar, Mesnevi sohbetleri ve sema töreni yapılacak. Programlar saat 20.00’da başlayacak.