DPÜ’de Hz.Mevlana’yı Anma ve Anlama Etkinliği
Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Prof. Dr. Kenan Gürsoy’un konuşmacı olarak katıldığı Hz. Mevlânâ’yı Bugün Yeniden Anlamaya Çalışmak etkinliği düzenlendi.
Kütahya Mevlânâ Araştırma Kültür ve Sanat Derneği (KÜMAKSAD) ve Üniversite Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Kitaplaşan İnsanlar Topluluğu tarafından Fen Edebiyat Fakültesinin Germiyanoğlu Yakup Bey Salonu’nda düzenlenen etkinliğe rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Salih Özden, Genel Sekreter Prof. Dr. Atilla Batur, Genel Sekreter Yardımcısı Miktat Bektaş, akademik ve idari personelleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Etkinliğin sohbet bölümünden konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi ve emekli büyükelçi Prof. Dr. Kenan Gürsoy “Hz. Mevlânâ, ‘Herkes beni kendi zannınca anladı’ demektedir. Benimkisi de bir zandan ibarettir. Onun hakikati ancak kendisine açıktır. Böyle bir ulu insanı anlamak ve onu bugün adına tekrar hatırlamak ve hatırlatmak benim kârım değildir. Ben Hz. Mevlânâ’nın hayatından, eserlerinden, düşüncesinin derinliklerinden, tefekküründen, anlam ve mana dünyasından bahsetmeyeceğim. Buna gücüm yetmez. Onun bugün adına nasıl anlaşıldığı ve nasıl anlaşılması gerektiğini gündeme almak gerekir. Düşünülebilir ki mesnevi sadece Mevlevi dergâhlarında okunmuştur. Mesnevi sadece Mevlevi dergâhlarında okutulmamıştır. Mesnevi ayrıca en çok sayıda başka dillere tercüme edilmiş kitaplar arasındadır. Fransa, İngiltere ve pek çok ülkede mesnevinin tercümelerini okuyoruz” dedi.
Gürsoy şöyle devam etti:
Biliyorum ki burada felsefeye tasavvufi alana ilgi duyan kişiler var. Muhakkak ki insanı insana kazandırmak anlamında bir çalışmaya ihtiyaç vardır. Çok önemli bir problemimiz var. Bu ötekileşme ve ötekileştirme problemidir. Ötekileştiren insan aynı zamanda kendisiyle iç ahengini oluşturmamış insandır. Ötekileştirme, ötekileştiren kişi için de problemdir.
Gürsoy sözlerine “Bizim ciddiyete, bilime, felsefeye, sanata ihtiyacımız vardır” diyerek son verdi.
Gürsoy daha sonra öğrenciler ve personellerden gelen soruları yanıtladı.
REKTÖR UYSAL ŞEHİTLERİ ANDI
“Ülkemizin güneyinde şehitlerimiz var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim inşallah bu sıkıntılardan bu milleti bir an önce kurtarsın, sabır versin” diyerek sözlerine başlayan Üniversite rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal “Hz. Mevlânâ neden çok şefkatli, neden çok merhametli, diye aklıma geldi. Baktığımız zaman Rabbimizin bizi çok sevdiğini anlıyoruz. Ben kendimi Hz. Mevlânâ yerine koydum. Baktım ki koca güneş benim için doğdu battı. Beni yaratanın beni çok sevdiğini anladım. Üzerinde yaşadığım dünya benim için döndü durdu, bahar geldi, yaz geldi, mevsim geldi. Beni yaratanın beni çok sevdiğini anladım. Baktım ihtiyaçlarım var, taştan, topraktan, odunlardan ihtiyaçlarım gönderiliyor. Beni yaratanın beni çok sevdiğini anladım. Ben isyan ettim ama o beni hep sevdi. Beni sevdiğini tüm mahlûkatı etrafıma toplayarak gösterdi. Bu kâinat sofrası bizim önümüze serilmiş. Rabbim beni seviyor, benim de rabbimi sevmem lazım, rabbim beni sevdiği gibi tüm mahlûkatı seviyor, o halde ben de tüm mahlûkatı sevmem lazım.
Mevlânâ insana insan olmayı öğretti. Mahlûkatın en üstünde olduğumuzu öğretti. İnsanı insan yapan insanı değerlerdir. Biz hiçbir mahlûktan yaratılış bakımından üstün değiliz. Ülkemizin, tüm alemi İslam’ın, tüm insanların Hz. Mevlânâ’nın tavsiyelerine ve öğütlerine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kütahya Mevlânâ Araştırma Kültür ve Sanat Derneği Tasavvuf Mûsîkisi topluluğu bir konser verdi.
Rektör Uysal, Gürsoy’a Hz. Mevlânâ’nın tavsiyelerini ve öğütlerini paylaştığı ve Mevlânâ’yı hatırlattığı için teşekkür etti ve hediyelerini sundu.
http://haber.dpu.edu.tr/tr/haber_oku/5e518de9a4199/dpude-hzmevlanayi-anma-ve-anlama-etkinligi