Tika, Afganistan’da Bahaüddin Veled Medresesi’nin Restorasyonuna Başladı

A+
A-

Afganistan’ın kuzeyindeki Belh vilayetinde Mevlana Celaleddin Rumi’nin babası Behaüddin Veled’in ders verdiği medresenin restorasyonu için çalışmalar başladı. Restorasyon, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından yapılıyor.

Behaüddin Veled Medresesi’nin kazı işleri yapılırken, restorasyon aşamasını başlatmak için Türk akademisyenlerden oluşan bir heyet medrese kalıntılarını incelemek için Afganistan’a geldi. Prof. Dr. Hakkı Acun, Prof. Dr. Süleyman Yücel, Prof. Dr. Mehmet Akif Işık ve proje firmasından İbrahim Günay’dan oluşan heyet, medresenin kalıntılarının bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu. Heyet, restore için gerekli çizimler ve restorasyon projesini hazırlayacak.

Restorasyon çalışması ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na konuşan Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Acun, 13. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilen medresenin 15. yüzyılda değişikliğe uğradığını ifade etti. Acun, “Yapının gerişlerinde farklılıklar olmuş, kuzey bölümüne ilaveler yapılmış. Biz geldiğimizde birçok bilinmeyenle karşılaşmıştık. Kaç bölümden oluşuyor, girişleri neresidir bilinmiyordu. Yatığımız kazılarda güney batıdaki girişin mekanını ortaya çıkarttık, girişi ortaya çıktı.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2005 yılında Afganistan ziyareti sırasında Afgan lider Hamid Karzai’ye medresenin yapımı için söz verdiğini hatırlatan TİKA’nın Mezar-ı-Şerif Koordinatörü Kadir Karadoğan, TİKA’nın Konya Büyükşehir Belediyesi’yle beraber restorasyon projesini başlattığını söyledi. Karadoğan, “TİKA olarak restorasyonun en uygun şeklide yapılması için büyük özen göstermekteyiz. O zamanın medreselerinin örneği olacak güzel eser meydana getirmek için uğraşmaktayız.” dedi.

Cihan