99 yıllık aradan sonra meydan uyandırıldı.
Kasımpaşa Mevlevihanesi, tekkelerin kapatıldığı 1925’ten 99 yıl sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden ayağa kaldırıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2016 yılında ihya çalışmaları başlatılan ve Beyoğlu Belediyesinin takip ve katkılarıyla aslına uygun şekilde inşa edilen 400 yıllık Kasımpaşa Mevlevihanesi 99 yıllık aradan sonra ilk Niyaz Mukabelesi ile meydan yeniden uyandırıldı. Hayırlı, uğurlu ve kutlu olsun. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
Kasımpaşa Mevlevihanesi hakkında
Galata Mevlevihanesi’nin şeyhliğine getirilmediği için Fırıncızade Sırrı Abdi Dede tarafından 1623-1630 yıllarında arasında, Kasımpaşa’daki babadan kalma bostanların içinde kurulmuştur. İstanbul’da açılan 3. Mevlevihane olan Kasımpaşa Mevlevihanesi başlangıçta küçük bir tekke binasıydı.
Yaklaşık 300 yıl, Osmanlı medeniyetine insan yetiştiren irfan olacakları arasında yer alan yapı, Evliya Çelebi’nin seyahate çıkmasına sebep olan meşhur rüyasının tabir edildiği mekan olarak da biliniyor. Zaman içerisinde çeşitli onarımlar geçiren yapıda, 1731’de ilk kez kapsamlı bir tamirat gerçekleştirildi. Mevlevihane, 1796’da III. Selim, 1835’te ise II. Mahmud himayesinde tekrar inşa edildi.
Mevlevihanenin semahane kısmı 1925’ten sonra Cumhuriyet döneminde bir süre Kasımpaşa Güreş Kulübü’nün güreş salonu, diğer bölümleri ilkokul olarak kullanıldı. Bu sırada ana yapının kuzeyindeki müştemilat, avludaki şadırvan ve hazire ortadan kalktı, arsanın çiçek bahçesi olan doğu kesimine Süruri İlkokulu yapıldı.
Ana yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından oda oda kiraya verildi. Hızla harap olan mekan, 1979’da çıkan bir yangında tamamen yok oldu.