Hazret-i Mevlâna’nın 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) törenlerine ilişkin ayrıntıları, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, düzenlediği basın toplantısında verdi.
Yarar açıklamasında şunları kaydetti:
“Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenleri (Şeb-i Arûs); modern etkinlik biçimleriyle ilk defa 1937 yılında Konya’da, önce türbe ziyareti, konferans, dinleti gibi etkinliklerle başlamıştır.
Zamanla sahne-salon programları ile çeşitlenen Anma Törenlerinin bu yıl (1937 yılı temel alınırsa) modern etkinlik biçimleriyle 84. yılı olacaktır.
Konferanslardan atölye çalışmalarına kadar Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenleri’nin 84 yıl içinde gelişmesinde, yükselmesinde milli ve beynelmilel bir hüviyet kazanmasında emeği bulunan vefat etmiş veya berhayat herkesi minnet, şükran ve rahmetle anıyor; bu yoldaki hizmetlerinin madden ve mânen hayra vesile olmasını temenni ediyorum.
Mevlâna’yı Anma Törenleri 1960-1989 yılları arasında Konya Kültür ve Turizm Derneği öncülüğünde düzenlenirken, 1989 tarihinden itibaren Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü etkinliklerde öncü kurum olarak öne çıkmıştır. 1992’den itibaren Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonu ile Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi arasında yapılan protokolle etkinliklerin şehirdeki üst kurumlar ve kuruluşlarca ortak ve koordineli biçimde yapılmasına özen gösterilmiştir.
748. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri; Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, KTB Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, KTB İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, KTB Konya Devlet Tiyatrosu, Uluslararası Mevlâna Vakfı, İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezinin program destekleri ile zenginleştirilmiştir.
MEVLÂNA TÖRENLERİ’NİN 84. YILI
2017 yılında yapılan istişare toplantısının tavsiyeleri doğrultusunda, Tertip Komitesi’nin aldığı kararlara uygun olarak Anma Törenleri’nde, Bilimsel Toplantılar, Atölye Çalışmaları, Dinletiler, Ödül Törenleri, Tiyatrolar ve Türbe Önü Buluşmaları/Tecrübe Paylaşımları başlıklarıyla yapılan etkinlikler gerçekleştirilecektir. Hazret-i Mevlâna’nın 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma törenleri tertip komitesince; Konya Valiliği 28.04.2021 tarih ve 1343333 sayılı oluru ile aşağıdaki isimlerin katılımıyla İcra Kurulu oluşturulmuştur:
Abdüssettar Yarar ………….………..…İl Kültür ve Turizm Md.
Ercan Uslu …..………………..…………. KOTEV Başkanı
Şükrü Koyuncu ………………………… Büyükşehir Belediyesi Gnl. Skrt. Yrd.
Prof. Dr. Hayri Erten ………………… N.E.Ü.Rumi Med. Araştırma Merk. Md.
Prof. Dr. Mithat Eser ………………… S.Ü. Mevlâna Araştırmaları Ens. Md.
Ömer Faruk Belviranlı ……………… KTB Güzel Sanatlar Genel Md. V.
Ahmet Çalışır …………………………… MMF Gnl. Sanat Yön. (KTB Konya TTM Top. San.)
Önceki yıllarda; “Birlik Vakti” (2016), “Kardeşlik Vakti” (2017), “Selâm Vakti” (2018), “Vefâ Vakti”(2019), “İhsan Vakti”(2020) temaları Mevlâna’nın sözleri ve fikirleri ile işlenmiş, bu yıl ise yine O’nun eserlerinde özellikli bir yer tutan “İrfan” sözcüğünün anlam evrenine uygun olarak “İRFAN VAKTİ” ana başlığı altında çeşitli etkinliklerden oluşan bir hafta hazırlanmıştır.
İrfan Vakti teması etrafında Hazret-i Mevlâna’da irfan kavramının ana çerçevesini gösteren sözlerini ve fikirlerini işledik. İrfan malumunuz, ince fikir, sezgi, duyuş gibi anlamlara gelir ve Hazret-i Mevlâna başta olmak üzere Anadolu’daki manevi yollarda irfan kavramı, üzerinde en çok durulan kavramlardan biridir.
Nitekim biz de sık sık konuşmalarımızda Anadolu İrfanından bahsederiz. Milletimizin tarih boyunca gündelik hayatta ya da önemli meselelerdeki bazı zarif ve nazenin tutumuna, ince yaklaşımına irfan kavramı ile yaklaşırız. Bu haliyle milletimizin İslam tarihindeki bin yılı aşkın tecrübesi irfanî bir tecrübedir. Bu tecrübenin kurucularından biri olan Hazret-i Mevlâna bize “irfanın, kişinin kendisini bilmesi olduğunu” haber veriyor. Hatta bu etkinlikler için hazırladığımız yazılı-basılı ve görsel çalışmalarda O’nun Mesnevi adlı eserinden 3. Cillten bir sözüne yer verdik. O diyor ki; “Bütün ilimlerin aslı, kişinin kendisini bilmesidir.” Hazret-i Mevlâna kendini bilmek, kendini bulmak isteyenlere yol gösteren bir öğretmen. Kendini bilme irfanına erişmek isteyenlere bir yol arkadaşı, bir yoldaş. Ne mutlu O’nu böyle görenlere ve sevenlere. Ne mutlu O’nun rehberliğinde, yol arkadaşlığındaki irfan yolcularına.
BELVİRANLI: BU İŞE EMEK VEREN BÜTÜN EMEKTARLARA TEŞEKKÜR EDERİM
Konya’da olmaktan dolayı şeref ve mutluluk duyduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, “748. Anma Törenlerini icra edeceğimiz Hazreti Mevlana’mızın vuslat yıldönümünde yine bir aradayız. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü olarak 200 kişilik Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğumuz ve İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğumuz ile beraber inşallah işin sanatsal yönünü burada icra edeceğiz. Bu işe emek veren bütün emektarlara teşekkür ederim. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un selamlarını getirdim” ifadelerini kullandı.
KUBBE”İ HADRA (YEŞİL KUBBE) NE ZAMAN AÇILACAK?
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, restorasyon çalışmaları tamamlanan Kubbe’i Hadra’nın da 7 Aralık 2021 günü açılacağını duyurdu.
Hazret-i Mevlâna’nın 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinin ilk gün (07 Aralık 2021 Salı) açılış programı şu şekilde icra olunacaktır.
I – MEVLÂNA TÖRENLERİ’NİN 84. YIL ETKİNLİKLERİ
A) GÜNDÜZ PROGRAMLARI AÇILIŞ PROGRAMI (07 ARALIK 2021)
ŞEMS-İ TEBRÎZÎ TÜRBESİ ZİYARETİ VE “İRFAN VAKTİ” YÜRÜYÜŞÜ
Saat : 13.15 Yer: Şems-i Tebrîzî Türbesi, Vilayet Mey. Mevlâna Müzesi
NEVBE MERASİMİ
Saat : 13.45 Yer: Mevlâna Meydanı
GÜLBÂNG DUÂSI
Saat : 14.15 Yer: Mevlâna Müzesi
MESNEVÎ DERSLERİ (İngilizce) / Dr. Selim Yücel GÜLEÇ – Dr. Mücahit Sami KÜÇÜKTIĞLI
Saat: 15.00 Yer: Konya Büyükşehir Bel.Panorama Konya Müzesi
SERGİ AÇILIŞLARI
Saat : 15.30 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi Fuaye Alanı
B) AKŞAM SEMÂ PROGRAMI
AÇILIŞ ve KUR’AN-I KERİM TİLAVETİ
Saat : 20.00 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi Semâ Salonu
TASAVVUF MÜZİĞİ KONSERİ / Ahmet ÖZHAN (Devlet Sanatçısı)
Saat : 20.30 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi Semâ Salonu
MESNEVÎ SOHBETİ / Ömer Tuğrul İNANÇER (Yazar-Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı)
Saat : 21.00 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi Semâ Salonu
SEMÂ / Âyin-i Şerîf
Saat : 21.10 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi Semâ Salonu
* Hz. Mevlâna’nın 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’nde Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafındanHammamî Zâde İsmail Dede Efendi’nin Nevâ Makamındaki Âyin-i Şerifini icrâ edecektir.
II – 2021 YILI ŞEB-İ ARUS PROGRAMLARI
1) ŞEMS-İ TEBRÎZÎ TÜRBESİ ZİYARETİ VE “İRFAN VAKTİ” YÜRÜYÜŞÜ
Tarih: 07 Aralık 2021 Yer: Şems-i Tebrîzî Türbesi
2) NEVBE MERASİMİ
Tarih: 07 Aralık 2021 Yer: Vilayet Önü – Mevlâna Meydanı
Kadim gelenekte olduğu gibi Şems-i Tebrizi’nin Türbesi’nin ziyaretinin ardından, semazen ve mutrip heyetinin de iştirak edeceği bir kortej ile Mûsıkî eşliğinde Vilayet önünden Mevlâna Meydanı’na gerçekleştirilecek yürüyüş; Mevlâna Meydanında «NEVBE» Merasimi ile son bulacaktır.
3) GÜLBÂNG DUÂSI
Tarih: 07 Aralık 2021 Yer: Mevlâna Müzesi
4) ŞEB-İ ARUS TÜRK TASAVVUF MÜZİĞİ KONSERİ
Şeb-i Arûs Törenlerinin geleneksel Türk Tasavvuf Müziği Konseri; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu tarafından gerçekleştirilecektir. Topluluğun Tasavvuf Müziği Konserinde Devlet Sanatçısı Sayın Ahmet Özhan solist olarak yer alacaktır.
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi
5) MESNEVÎ SOHBETLERİ
Bu yılki Mesnevi Sohbetlerinde; Hazret-i Peygamber’in güzel ahlâkında sembolleşen, İslam ahlakının temel fazilet ve erdemlerinin başında yer alan, Mevlâna’nın da bütün dünyasını kuşatan temel kavramlardan biri olarak değerlendirilen «İrfan» kavramının, bireysel ve toplumsal hayatımızdaki yansımaları işlenecektir. Mesnevî Sohbetleri Araştırmacı Yazar Ömer Tuğrul İnançer tarafından yapılacaktır.
6- SEMÂ (ÂYİN-İ ŞERİF)
748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri boyunca akşamları 11, gündüz 4 olmak üzere toplam 15 Semâ Programıicrâ edilecektir. Semâ Programları MKM Sema Salonunda gerçekleştirilecektir. KTB Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu bu yıl; Hammamî Zâde İsmail Dede Efendi’nin Nevâ Makamındaki Âyin-i Şerifini icrâ edecektir.
7) KARATAY TÜRBEÖNÜ BULUŞMALARI
7.1- İrfan Vakti Sohbetleri (Tefekkür, Muhabbet, Meşk)
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: Mevlâna Meydanı
7.2- İrfânî Nağmeler (N.E.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuarı)
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: Karatay Türbeönü Buluşmaları Mevlâna Meydanı
7.3- Müzik Dinletileri (S.Ü. Dilek Sabancı Konserv. Geleneksel Müzik Bölümü)
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: Karatay Türbeönü Buluşmaları Mevlâna Mey.
8) MESNEVÎ DERSLERİ (İngilizce) / Dr. Selim Yücel GÜLEÇ – Dr. Mücahit Sami KÜÇÜKTIĞLI
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: Konya Büyükşehir Bel. Panorama Konya Müzesi
9) SERGİLER
9.1- : “Mevlâna’nın Konyası” (Resim Sergisi)
Hazret-i Mevlâna’nın yaşadığı dönmede, bugün bir kısmı halen ayakta olan tarihi mekânlar, el yapımı resimler ve illüstrasyonlar sanatseverler ile buluşturulacaktır.
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi Fuaye Alanı
9.2- “Tennurelerin Rüzgârında” Fotoğraf Sergisi / Neslihan YAVUZER BEHMU ARAS
Tarih: 07-12 Aralık 2021 Yer: İl Halk Kütüphanesi Alt Fuaye
9.3- Sünbül Efendi Ebrihanesi Ebru Sergisi / Prof. Dr. Ahmet S. AÇIKGÖZOĞLU ve Talebeleri
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: İRFA Salon, Galeri ve Fuaye Alanları
9.4- Şehnaz, Geleneksel Türk-İslâm Sanatları Sergisi / İRFA Hoca ve Talebeleri
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: İRFA Salon Galeri ve Fuaye Alanları
9.5- İrfan Vakti (Fotoğraf Sergisi)
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: Dijital Gösterim Merkezi
9.6- Karma Resim Sergisi
Tarih: 07 Aralık 2021 Yer: NEÜ Türe Sanat Galerisi
9.7- Hüsn-i Hat Sergisi
Tarih: 13-17 Aralık 2021 Yer: İl Halk Kütüphanesi Alt Fuaye Alanı
9.8- Karma Resim Sergisi
Tarih: 15 Aralık 2021 Yer: NEÜ A.K. Eğit. Fak. Güzel San. Eğt. Bölümü B Blok B3 Zemin Kat
10) “MEŞK”
10.1- “Geleneksel İlahiler” (Konya Büyükşehir Belediyesi İRFA Mûsıki Topluluğu)
Tarih: 07-12 Aralık 2021 Yer: İRFA Salon Galeri ve Fuaye Alanları
10.2- Meâli-yi Semâ – Musıkî ile Semâ Anlatımı
(İstanbul Devlet Türk Müz. Arşt. ve Uyg. Topl. İrfan Tas. ve Meydan Meşkleri Bölümü)
Tarih: 13-17 Aralık 2021 Yer: İRFA Salon Galeri ve Fuaye Alanları
11) TİYATRO
“UYAN!” (Tek Perdelik Tiyatro Oyunu) (Sahneye Koyan: Yaşar ÖZBOZ)
Tarih: 16-18 Aralık 2021 Yer: Konya Devlet Tiyatrosu Salonu
12) SEMİNER
“Semâ Nedir Bilir misin?” (Ortaokul Öğrencilerine Özel)
Tarih: 07-17 Aralık 2021 Yer: İRFA Salon Galeri ve Fuaye Alanları
13) GEZİ
Konya Şehir Turu
Tarih: 08-17 Aralık 2021 Yer: Mevlâna Meydanı
14) KONSERLER
14.1- “Sohbet ve Müzik”
Tarih: 13 Aralık 2021 Yer: SÜ Dilek Sabancı Devlet Konse. Büyük Sahnesi
14.2- ‘17. Yüzyıl Enderûn-u Hümâyun’dan İlâhiler’
Tarih: 14 Aralık 2021 Yer: S.Ü. Sultan Alparslan Kültür M. 30 Ağustos Sal.
14.3- “Yûnus’tan Mevlânâ’ya”
Tarih: 16 Aralık 2021 Yer: S.Ü. Dilek Sabancı Devlet Konser. Büyük Sahnesi
15) KONFERANSLAR
15.1- “Dijitallaşma Şehir ve Tasarım” (Öğretim Görevlisi Ahmet FUTTU)
Tarih: 7, 12 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
15.2- “Yapay Zekânın Sanatta Geleceği” (Dr. Öğretim Üyesi Oktay ALTUN)
Tarih: 08, 0 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
15.3- Gençlerle Hz. Mevlâna Söyleşisi (Dr. Ayşe PARLAKKILIÇ MUCAN)
Tarih: 09, 15 Aralık 2021 Yer: Mahmut Sami Ramazanoğlu Kız Ana.İHL Konf. Salonu
15.4- “Yunus Emre ve Mevlâna Düşüncesinde İnsan”(Prof. Dr. Hüsamettin ERDEM)
Tarih: 09, 11 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
15.5-İrfan Yolunda Hz. Mevlâna (Prof. Dr. Ahmet Güner SAYAR)
Tarih: 10 Aralık 2021 Yer: NEÜ, Prof. Dr. Fuat SEZGİN Konf. Sal. Köyceğiz Yerleşkesi
15.6- Sultan Veled ve Mevlevilikteki Yeri (Prof. Dr. Veyis DEĞİRMENÇAY)
Tarih: 11 Aralık 2021 Yer: Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi
15.7- “Oyun Tasarımında Güncel Yaklaşımlar” (Dr. Öğretim Üyesi Elif SÜRER)
Tarih: 11 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
15.8- “Dijitalin Edebiyata Etkisi” (Araştırma Görevlisi Berkay ÇETİN)
Tarih: 11,13 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
15.9- “Dijital Tasarım ve Multımedıa” (Dr. Öğretim Üyesi Bülent BİNGÖL)
Tarih: 15 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
15.10- “TRT’nin İlk Dijitali” (Ahmet OKUR)
Tarih: 16 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
16) PANEL
16.1- Anadolu Mektebi Mevlâna Okumaları
Tarih: 09,10 Aralık 2021 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu
16.2- Hz. Mevlâna’nın Toplumsal Yaşama Dâir İrfâni Bakışı
Tarih: 13 Aralık 2021 Yer: NEÜ A. Keleşoğlu İlahiyat Fak. Nezahat Keleşoğlu Konf. Sal.
16.3- Bir İslam Âlimi ve Arifi Olarak Hz. Mevlâna
Tarih: 15 Aralık 2021 Yer: SÜ İslami İlimler Fakültesi Konf. Salonu
17) DİNLETİ
“Sanatçı Konuşması”
Tarih: 17 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
18) GÖSTERİ
“Mevlâna Celâlettin, Yunus Emre ve Varoluşun Yolculuğu”
Tarih: 07 Aralık 2020 Yer: Karatay Müzesi
19) WEBINAR
19.1- Dijital Sanat Nedir? (Hakan YILMAZ)
Tarih: 08 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
19.2- “Sanatta Yapay Zekâ” (Bager AKBAY)
Tarih: 09 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
19.3- “Motıon Graphic” (Semih ÇAĞATAY)
Tarih: 11 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları
19.4- “AR (Artırılmış Gerçeklik) ” (Ahmet Rüstem EKİCİ)
Tarih: 12 Aralık 2021 Yer: Kılıçarslan Meydanı, KTO Selçuklu Çadırları