740. Vuslat Yıldönümü değerlendirme toplantısı
Toplantıya Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile medya mensupları katıldı.
Toplantı da bir konuşma yapan Konya Valisi Muammer Erol “Hz. Mevlâna’nın 740. Vuslat Yıldönümü Törenlerinde hepimizin izlediği ve izledikten sonra benim içeriğiyle birlikte tarif etme adına ‘anlamak ve anma etkinlikleri’ diye tanımlayabileceğim on bir günü dolduran bir dizi faaliyeti de değerlendirmiş olduk” dedi.
“Bu yılki etkinliklere 65 bin kişinin katılmasının hedeflendiğini” hatırlatan Vali Muammer Erol konuşmasına şöyle devam etti: “Bu rakamlara hemen hemen ulaşılan bir katılımcı sayısı ile genel itibariyle arzu ettiğimiz katılımla, büyük bir aksaklığa neden olmadan tamamlandı. 741.’sinden başlamak itibariyle bundan sonra yapılacak etkinlikleri daha güzel sunma adına bir ortak akıl, ortak fikir birliği, görüş, kanaat birliği ile bir yol haritası çıkarmaya çalışacağız.”
Toplantı da söz alan ve etkinliklerin genel bir değerlendirmesini sunum eşliğinde anlatan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, “10 gündüz, 11 gece olmak üzere toplam 21 sema gösterisi 10-17 Aralık tarihleri arasında icra edilmiştir. Ayrıca farklı kültür, sanat etkinlikleri ve bilimsel faaliyetler yapılmıştır. Ayin-i Şerifler başta olmak üzere Mesnevi dersleri, konferanslar, uluslararası sempozyumlar, söyleşi, panel, şiir dinletileri, konserler, sergiler ve ödül törenleri icra edilmiştir. Toplamda 130’un üzerinde kültür, sanat ve bilim faaliyeti gerçekleştirilmiş oldu.”
“Programlara devlet protokolü yanında birçok ülkenin büyükelçisinin de izlediğinin altını çizerek, “1120 civarında diplomatı törenlerde ağırladık. Geçen yıllardan daha fazla olmak üzere birçok seyahat acentesi on bir gün boyunca tur düzenledi” diyen Mustafa Çıpan, “internet ortamında 500 bin tıklama olduğunu ve bu tıklamaların amacının sadece bilet almak olmadığını ve Konya ile ilgili bilgi edinildiğini” de sözlerine ekledi.
Daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “teşekkür etmek istiyorum” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Biz bir geleneği yaşatmaya gayret ediyoruz. Bütün kurumlar olarak, Konya’yı temsil eden insanlar olarak kurumlarımız, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri ve kamu kurumlarımızın temsilcileri olarak bizler bulunuyoruz. Konya, programlara artık tam olarak adapte olmuştur; sahip çıkmıştır. Bunun sonuçlarını görmekteyiz. Temel olarak üç tespit yapacak olursak; programlar Konya’ya ve halka mal olmuştur. Daha önce halkın katılımı, desteği ve kurumların yoğun çabası bu çaplı değildi. Türkiye’de bu yoğunlukta başka bir program bulunmamaktadır. Aralık ayının 7-17 arası adeta şehrimiz açısından, ülkemiz açısından bir kültür bayramına dönüşmüştür. Ve halka mal olmuştur. Bir diğer tespitimiz; program kalitesi ve katılım kalitesi artmıştır. Çeşitliliği artmıştır. Bu çabamız devam edecektir. Arayışımız devam edecektir. Üçüncü bir tespitte bulunmak gerekirse, uluslararası ilgi artmıştır. Uluslararası ilginin artması, konuyla araştırma yapan insanların ilgisini artırdığı gibi taklit etmek isteyenlerin, bu konuda farklı şekilde konuyu değerlendirmek isteyenlerin de sayısı artmıştır. Katkı yapan bütün sanatçılara, kuruluşlarımıza, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Halkımıza teşekkür ediyoruz; Konya’ya gelen yüz bine yakın ziyaretçinin en iyi bir şekilde ağırlanması, herhangi bir istenmeyen olayın olmaması, misafirperverlik göstererek onları ağırlayıp uğurlamamız konusunda çağrı yapmıştık; hakikaten programlar çerçevesinde herhangi bir nahoş hadise, herhangi bir sıkıntılı durum olmadı. Bu nedenle de halkımıza teşekkür ediyoruz.”
Basın toplantısında söz alan şehrimizdeki üniversitelerin rektörleri ile Konya Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası Başkanları da birer konuşma yaparak törenlerle ilgili olarak değerlendirmelerini aktardılar.
SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, üniversiteleri adına bu faaliyetleri yürüten Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü’nün daha güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini kaydederek, “diğer taraftan diğer üniversitelerimiz devreye girdi, yine aynı şekilde Hz. Mevlâna’yı anlama ve anlatmayla ilgili akademik faaliyetler yürütüyorlar. Bu yüzden bu yönünü de önemli görüyorum. Çünkü Hz. Mevlâna’nın doğru bir şekilde anlaşılması ve anlatılması açısından akademik faaliyetler zemin ve kaynak hazırlayacaktır” ifadelerini kullandı. KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak da, Konya’dan her yıl verilecek mesajın daha yoğun bir şekilde verilmesi konusunda bir öneri sunarak, “Dünya’ya verilecek mesajı biraz daha yoğunlaştırma, biraz daha odaklaştırma anlamında her yıl belirlenecek bir tema çerçevesinde verebiliriz” dedi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, 740. Vuslat Yıldönümü etkinliklerinde bu yıl sayısal ve kalite açısından bir artışın söz konusu olduğunu dile getirdi.
KTO Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar ise, bu yıl her yıldan biraz daha fazla Konya’nın tanıtımının yanında, Hz. Mevlâna’nın vermek istediği mesajın yerine ulaştığı inancını taşıdığını söyledi. KSO Başkanı Memiş Kütükçü, “Bu yıl geçen yıllara göre Mevlâna Hazretlerini anmak ve anlamak diye ifade edilen ‘anlamak’ vurgusu önemliydi. Bunun karşılığı önemli çalışmalarla Mevlâna Hazretlerinin mesajının topluma, toplum katmanlarına daha da etkili bir şekilde ulaştırılması çalışmalarıyla zenginleştirildi” şeklinde konuştu. KTB Başkanı Uğur Kaleli de, her zaman Mevlâna Hazretlerinin anma törenleriyle ilgili etkinliklerde yerlerini aldıklarını, bundan sonra da almaya devam edeceklerini ifade etti.
Toplantı da Mevlâna’yı anlama noktasındaki faaliyetlerle ilgili olarak sorumuzu yanıtlayan Mustafa Çıpan, ”her yıl niteliği ve bilimselliği artan toplantılar gerçekleşiyor. Tebliğleri Türkçe-İngilizce basarak yayımlayacağız. Gelecek yıllarda neler yapabileceğimizi istişare edeceğiz” dedi.
Konya Valisi Muammer Erol ise Mevlâna’yı anlama bağlamında şunları ifade etti: “Mevlâna’yı anlamak için yılın 365 gününü, on güne sıkıştırmamak lazım diye düşünüyorum. Konya’daki resmi görevlilerin yanında basının, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin de anlamak adına, bütün yılı dolduracak bir takım etkinlikleri kendi içlerinde en azından planlamalarının ve hayata geçirmelerinin gerekliliğine inanıyorum. Bu konuda bizden destek talebi olsun bunu bekliyoruz. Mekân ve imkân tahsisi konusunda bu tür etkinliklere biz varız. Bu etkinliklerinin tamamının; programlayıcısı, yürütücüsü… Bu noktadan sonra arzu ediyorum ki, kamu olmasın, Konya ve Konyalı anlama mevzusuna sahip çıktığını ki, buna sahip çıkan, çıkma potansiyeli olan epeyce de sivil toplum kuruluşumuz var, bunlardan beklediğimi de bu vesileyle ifade etmek isterim.”
HABER: TAHİR SAKMAN