5) Vâcid Çelebi

A+
A-

Betül SAYLAN*

SEFÎNE-İ NEFÎSE-İ MEVLEVİYÂN’DA BAHS OLUNAN DİĞER ÇELEBİLER

5) Vâcid Çelebi

Sultan Veled’in oğlu Hüsameddin Vâcid Çelebi’nin (d. 689 h./1289 m. -ö. 742 h./1342 m.) torunlarından olan Vâcid Çelebi, Marece’l-Bahreyn1063 ismiyle bilinen mevlevî zâviyesinde postnişîn olmuştur.

Vâcid Çelebi’nin zâviyede vazîfeli bulunduğu dönemde, zâviye maddî-mânevî ihtiyâç sâhiplerinin ziyâretgâhı olduğu ve ne zaman bir kimse sıkıntılı bir hâlle Çelebi’ye mürâcaat etse; Vâcid Çelebi’nin hiçbir zaman eksilmeyen feyz ve bereketiyle abdest tâzeleyerek iki rekât nâfile namaz edâ ettikten sonra sıkıntıda olan kişinin sıkıntısını gidererek namaz mahallini terk ettiği rivâyet olunur.1064

Vâcid Çelebi, ömrünün sonuna değin Ma’rece’l-Bahreyn Zâviyesi’nde bulunmuş; vefâtının akabinde de Kubbe-i Hadrâ civârına defnedilmiştir.1065


1063 Konya’daki Mevlevî zâviyeleri arasında bulunan Marece’l-Bahreyn Zâviyesi, Şemseddin Tebrîzî ile Mevlânâ’nın buluştukları yerde inşâ edilmiştir. Sefîne’ye göre, Vâcid Çelebi bu zâviye henüz mevcûd değilken, burada münzevî bir hayat yaşar, tefekkür ve tezekkürle zaman geçirirmiş. Bu tefekkür zamanlarından birinde, âlem-i mânâda buranın Şemseddin Tebrîzî ile Mevlânâ’nın buluştukları yer olduğunu müşâhede ederek, buraya zâviyeyi inşâ ettirmiştir. Zamanla harap olan zâviye, Karaman Vâlisi Derviş Mustafa Paşa tarafından ihyâ edilmiştir. Mustafa Sâkıb Dede, bu dönemde postnişîn olan zâtın Sadreddin Çelebi (ö. 1123/1711) olduğunu kaydetmektedir.

(Mustafa Sâkıb Dede, a.g.e., c. I, s. 208; Gölpınarlı, Mevlânâ’dan Sonra Mevlevîlik, s. 332; Küçük, Sezâi,a.g.e., s. 46)

1064 Mustafa Sâkıb Dede, a.g.e., c. I, s. 208

1065 Mustafa Sâkıb Dede, a.g.e., c. I, s. 208-209

 

ETİKETLER: