2. Ahlâk Şûrası’da Konya’da Siyaset ve Ahlâk konuşulacak.

A+
A-

Türkiye 2. Ahlâk ŞûrasıBüyük ahlâkçı düşünür Mevlana Celaleddin Rumi hatırasına Konya’da düzenlenenecek 2. Ahlâk Şûrası’da Konya’da Siyaset ve Ahlâk  konuşulacak.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Konya Büyükşehir Belediyesi ile müştereken düzenlediği Türkiye 2. Ahlâk Şûrası 22 Kasımda başlayacak. Beş ayrı oturumda 27 ilim ve fikir adamı düşüncelerini beyan etme imkânı bulacak.

Türkiye Yazarlar Birliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu sene ikincisini düzenleyeceği Ahlâk Şurası’nda “siyaset ve ahlâk” masaya yatıracak. 22, 23 ve 24 Kasım tarihlerinde Konya’da düzenlenecek olan Şûra’ya katılacak ilim adamları ve yazarlar ahlâkî siyasetin imkânlarını sorgulayacak, güncel gelişmeleri değerlendirecek. Prof. Dr. Mehmet S. Aydın, Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, Prof. Dr. Mehmet Bulut, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Atilla Yayla ve daha pek çok değerli hoca Şura’da tebliğci ve müzakereci olarak bulunacak.

İkinci Ahlâk Şurasının Konusu Siyaset

Birincisi 16 Ocak 2010’da yapılan Türkiye Ahlâk Şurası ikincisiyle akademi ve siyasetin gündemine “ahlâk” sorunsalını yerleştirmeyi hedefliyor. Nurettin Topçu hatırasına 16 Ocak 2010’da düzenlenen 1. Türkiye Ahlâk Şûrası’nda farklı alanlarda ahlâk konusu ele alınmıştı. Büyük ahlâkçı düşünür Mevlana Celaleddin Rumi hatırasına Konya’da düzenlenen ikinci şûrada ise siyasetin ahlâkı ele alınacak. Beş ayrı oturumda 27 ilim ve fikir adamı düşüncelerini beyan etme imkânı bulacak.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın desteği ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlemesi ile hazırlıklarda son noktaya ulaşılan Şûra’da şu konu başlıkları değerlendirmeye tutulacak: Siyaset Ahlâkının Felsefi Temelleri, Uluslararası Siyasetinin Ahlâkî Sorgulanması, Müslüman Ülkelerde Siyaset ve Ahlâk İlişkisi, Ekonomi Politikaları ve Ahlâk. 22 Kasım Cuma günü başlayacak olan Şûra’nın açılışını akademisyen ve siyaset felsefecisi kimliği ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da yapması bekleniyor.

Eski siyasetçi, devlet bakanı Prof. Mehmet Aydın “ahlâktan siyasete” ulaşmanın meselelerini sorguluyor

Açılışta ise eski bir siyasetçi, eski bakanlarımızdan Prof. Dr. Mehmet S. Aydın ahlâktan siyasete, siyasetten ahlâka varışın imkanlarını sorgularken, Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç yüzyıllar öncesinden Hz. Mevlana’nın sesini bugüne taşıyarak günümüz labirentlerinde bize öncülük etmesini sağlayacak. Aynı gün içerisindeki son oturumda ilahiyatçı Doç. Dr. Hasan Yücel Başdemir ahlâk ve tabiat ilişkisini irdelerken, siyaset bilimci Prof. Dr. Bekir Berat Özipek modern Batı siyasetinin ahlâk temellerini tartışacak.

Batı ve İslâm Dünyasının Siyaset Ahlâkı İle İmtihanı

23 Kasım Cumartesi şûranın en yoğun günü yaşanacak. Batı dünyasının ikiyüzlü bir tutumla seyirci kaldığı Suriye ve Mısır sorunları Prof. Dr. Muhittin Ataman, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Ramazan Gözen ve Prof. Dr. Berdal Aral tarafından mercek altına alınacak. Günün ikinci oturumunda ise Müslüman dünyasının 21. Yüzyılda vermekte olduğu sınav değerlendirilecek.

Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç’in oturum başkanlığında Doç. Dr. Süleyman Elik ve Doç. Dr. Adem Çaylak İran siyasetini, Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu ve yazar Abdurrahman Arslan ise Suudi Arabistan ve Körfez Ülkeleri’nin siyasetini tartışmaya açacak. Günün son oturumunda ise küresel çıkar çatışmalarının yani ekonomik dünyanın ahlakiliği konuşulacak. Prof. Dr. Mustafa Acar ve Prof. Dr. Atilla Yayla liberal ekonomilerin, Doç. Dr. Cem Somel ve Prof. Dr. Mehmet Bulut ise ekonomi politikalarında ahlâk ve adalet meseleleri üzerine sorular soracak.

Şûra’nın son günü olan 24 Pazar kapanış oturumunda yarım kalan sözlere ve cevapsız kalan sorulara son nokta konacak. Aynı zamanda bir değerlendirme amacıyla buluşulan bu bölümde Şûra boyunca görev alan oturum başkanları sonuç bildirgesine şekil vermek için kendilerine ve salona söz verecekler. Sonuç bildirgesinin okunmasının ardından son bulan etkinlikte katılımcılara Konya’yı tanıma, gezme fırsatı da sunulacak. Tebliğler, müzakere metinleri ve sonuç bildirgesi kitaplaştırılarak ahlâki olanı siyasî olanla buluşturma gerekliliğini hatırlatan bir metne kavuşmaları sağlanacak.

Programın akışı aşağıdaki gibidir:

22 Kasım Cuma
10.00 – 12.00

Açılış: Protokol Konuşmaları

14.00 – 15.30:

I. Oturum: Açılış Oturumu

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Yasin Aktay 

Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç

Mevlâna Ahlâkından Küresel Ahlâka

Prof. Dr. Mehmet S. Aydın

Ahlâktan Siyasete

16.00 – 18.30:

II. Oturum: Siyaset ve Ahlak Felsefesi

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Hüsamettin Erdem

Ahlâk ve Siyasetin Doğası ve Evrilmesi

Bildiri: Doç. Dr. Hasan Yücel Başdemir

Müzakere: Prof. Dr. Celal Türer

Modern Batı Siyasetinin Ahlâkî Temelleri

Bildiri: Prof. Dr. Bekir Berat Özipek

Müzakere: Prof. Dr. İlhami Güler

23 Kasım Cumartesi

09.30 – 12.00:

III. Oturum: Uluslararası Siyasetinin Ahlâkî Sorgulanması

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Şükrü Karatepe

Mısır Darbesi Karşısında ABD ve Avrupa Birliği

Bildiri: Prof. Dr. Muhittin Ataman

Müzakere: Prof. Dr. Birol Akgün

Suriye İç Savaşı Karşısında Rusya ve Çin

Bildiri: Prof. Dr. Ramazan Gözen

Müzakere: Prof. Dr. Berdal Aral

13.00 – 15.30:

IV. Oturum: Müslüman Ülkelerde Siyaset ve Ahlâk İlişkisi

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç

İran Siyasetinde ve Mezhepçilik Tartışması

Bildiri: Doç. Dr. Süleyman Elik

Müzakere: Doç. Dr. Âdem Çaylak

Suudi Arabistan ve Bağımlılık Tartışması

Bildiri: Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu

Müzakere: Yazar Abdurrahman Arslan

16.00 – 18.30:

V. Oturum: Ekonomi Politikaları ve Ahlâk

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mehmet Bulut 

Liberal Ekonomilerin Ahlâkî ve Siyasî İlkeleri

Bildiri: Prof. Dr. Mustafa Acar

Müzakere: Prof. Dr. Atilla Yayla

Ekonomi Politikalarında Adalet

Bildiri: Doç. Dr. Cem Somel

Müzakere: Doç. Dr. Hüsnü Kapu

24 Kasım Pazar

09.30 – 12.00

IV. Kapanış Oturumu: Değerlendirmeler

Oturum Başkanı: D. Mehmet Doğan

Prof. Dr. Yasin Aktay,

Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç,

Prof. Dr. Mehmet Bulut,

Prof. Dr. Şükrü Karatepe,

Prof. Dr. Hüsamettin Erdem

13.00 – 14.00: Şura Sonuç Bildirgesinin Okunması

14.30 – 16.30: Katılımcılarla birlikte Konya Gezisi

Şûra’nın ardından yapılan konuşmalar değerlendirilerek, konuşmacılarla irtibat halinde kitaplaştırılacaktır.