“Gönül Gönüle”

A+
A-

 

Hz. Mevlana’nın 747.Vuslat Yıldönümü vesilesiyle Şeb-i Arûs Haftası kapsamında Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı işbirliği “Gönül Gönüle” başlıklı söyleşi programı gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Emine Yeniterzi’nin Moderatörlüğünü üstlendiği söyleşinin konuşmacıları ise Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut ve konuk olarak Yazar Sadık Yalsızuçanlar oldu.

Prof. Dr. Emine Yeniterzi “Hz. Mevlana ve eserlerini daha iyi yönelik çalışmalar yapıyoruz. Hz. Mevlana Mesnevinin son beyitinde, “Gönülden gönle pencere (kalpten kalbe yol) vardır” diyor. Altı ciltlik eserin bu cümleyle bitirilmesi son derece ilginçtir. Hak ile bâtıl arasını ayırt eden aydınlık, gönülden gönüle açılmış olan pencereden parladı buyuruyor bir başka beyitinde. Yüz yüze sohbetin güç olduğu bu günlerde Gönül Gönle sohbet edeceğiz bugün. Hz. Mevlana’ın Mesnevi de dahil birkaç farklı eserinde Peygamber Efendimizin “Allah sizin suretlerinize, mallarınıza bakmaz, fakat gönüllerinize ve amellerinize bakar” Hadis-i Şerîfi üzerinde de çokça durur” dedi.

Prof. Yeniterzi, söyleşiyi Mesnevide gönül kelimesi ve bağlantılı ifadelerin yer aldığı beyitler üzerinde durarak ve konuşmacıların görüşlerini alarak sürdürdü.

Cemalnur Sargut : ‘‘Uyanmayan gönülden Allah’a yaklaşmak mümkün değil’’

Hz. Mevlana’nın gönülle ilgili sözlerinden tasavvufa değinen Sargut; “Hz. Mevlana buyuruyor ki,  Tasavvuf, hakkın nurlarından gönülde ışık yakmak demektir. Ağızda hiçbir şey, gönülde her şeydir diyor. Gönlü, kelimelerle anlatmak mümkün değil. İnsanın vücudunda ruhu var, nefsi var, aklı var, kalbi var. Maalesef nefsimiz muhalefette, ruhumuz hep kabulde ama Allah bunların arasında kalbin uyanmasını ve yüceltilmesini ister. Kalp berzahtır. Duyan, hisseden, gören kalptir aydınlanınca da gönül denir. Kalplerimiz uyanık olmalı.” Dedi.

“Aşktan yanan kalbe kırık kalp denir”

Sadece kalpten bütün organlara gidiş var. Kalp dirilirse bütün vücut dirilir diyen Cemalnur Sargut; “Kalbi gören kalpte Allah’ın manasını hisseden başka şey aramıyor. Aramadığı içinde bu dünya da ‘garip oluyor’ herkes onu anlayamıyor. Peygamber Efendimiz, en garip kimdir? Sorusuna ben ile Kur’an’dır cevabını vermesinin sebebi budur. Ben ve manam en garip olandır diyor. Bir kalp Allah’ın nuruyla aydınlanmışsa o kalp için Allah ‘onlar için korku ve hüzün yoktur’ der. Aşktan yanan kalbe kırık kalp denir.” Şeklinde konuştu.

“Hakikati gören kalptir”

Kur’an-ı Kerim ve İnsan-ı Kamil’in benzerliğine vurgu yapan Sargut: “Kur’an-ı Kerimin açıklanması gönüllere şifadır. Peygamberimiz de onu yaşatarak yüceltmiştir. Kalp, Rahmanın iki parmağı arasında ihsandır yani Allah’ın lütfudur.” Dedi. Mesnevi, Allah’ın Hz. Pir’e ihsanı ve o ihsan vasıtasıyla da kâmil insanın hakikatini öğretebilecek edebi yegâne kitap ve lütuf olduğunu belirtti.

Sadık Yalsızuçanlar: “Gönül İnsân-ı Kamil’in gönlüdür’’

Gönül kavramının lügatta birçok geniş kavramları olduğuna dikkat çeken Sadık Yalsızuçanlar “Dünya dillerinde özellikle Batı’da gönül karşılığında bir kelime yok. Eski Türkçemizde ‘köngül’ diye geçiyordu. Eski Anadolu Türkçesinden öncede vardı” Dedi. Mutasavvıf şairlerden ve Yunus Emre’den beyitler örneği de veren Yalsızuçanlar; “Gönül, sözlüğümüzde oldukça geniş bir kavramdır. Gönüldaş, gönül açıklığı, gönül bekleme, gönlü yatmak, gönlü razı olmak, gönlünden geçirmek, gönlünden kopmak, gönlünü etmek, gönül almak, gönlünü avlamak, gibi örneklerimiz çok. Tasavvufi aşkın kaynağıdır. Gönül İnsan-ı Kamil’in gönlüdür” İfadelerini kullandı.

 “Bütün insanların gönüllerini arındırmaları gerekir”

Tasavvufta da manevi bünyenin beslenmesi, maddi bünyenin beslenmesiyle ters orantılı olduğunu belirten Yalsızuçanlar; “Manevi bünyenin iyi beslenebilmesi için maddi bünyenin beslenmesine çok fazla önem vermemek gerekir.” Mevlana, Hz. Peygamberin “Ben Hakkın kudret eliyle cilalanmış bir aynayım. Herkes oraya bakar, kendi nasılsa beni öyle görür.” manasındaki Hadis-i Şerifinde gönül aynasından bahsettiğini anlatmaktadır dedi.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.