Tâhirü’l-Mevlevî’nin aziz hâtırasına

A+
A-

ŞEFİK CAN ULUSLARARASI MEVLÂNÂ EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI VUSLATININ 68. YIL DÖNÜMÜNDE TÂHİRÜ’L-MEVLEVÎ HAZRETLERİNİ ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLİYOR

Yakın dönemimizin yetiştirdiği tasavvuf, kültür ve edebiyat hayatımızın çok değerli şahsiyetleri arasında yer alan, Mesnevîhân, Şair, Gazeteci, Yazar, Öğretmen, Araştırmacı; çok yönlü âbide şahsiyet Tâhirü’l-Mevlevî (Olgun) vuslatının 68. yıl dönümü vesilesiyle 20 – 22 Haziran 2019 tarihleri arasında, İstanbul’da Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından organize edilen bir dizi etkinlikle yâd edilecek.

Hazreti Mevlânâ ve Mevlevîliğe olan hizmet aşkı, bir ömür boyu süren sarsılmaz bir çalışma azmi ve iştiyakla gelecek nesillere bıraktığı pek çok eser, yüzlerce makale ve şiirleriyle daima öğretmek ve bildiklerini paylaşarak yaşayan Tâhirü’l-Mevlevî 13 Eylül 1877 yılında İstanbul’da doğmuştu.

Hocası Mehmed Esad Dede’nin derslerinden aldığı feyzle hem farsçasını geliştiren hem de Hazreti Mevlânâ’nın Mesnevî’si üzerine ilmî ve mânevî derinlik kazanan Tâhirü’l-Mevlevî, henüz on altı yaşındayken yüksek istidad ve kemâlatı neticesinde Mesnevîhânlık icâzeti almış; Hz. Pîr Mevlânâ’ya olan derin gönül bağlığı ile on yedi yaşında Yenikapı Mevlevîhânesi şeyhi Mehmed Celâleddin Dede’ye bağlanarak Mevlevîliğe intisap etmişti.

Vuslatının 68. yıl dönümü dolayısıyla 20 Haziran 2019 Perşembe günü Yenikapı Mevlevîhânesi’nde saat 18:00 itibari ile başlayacak olan programda, Tâhirü’l-Mevlevî Hazretleri önce kabr-i şerifi başında duâ ve niyâzlar içinde ziyaret edilecek; hemen ardından Mevlevîhâne içerisinde yer alan Semâhâne’de Kur’ânı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif okunduktan sonra Semâ Âyini olacaktır. Postnişin Mim Kemal Öke ve sanat yönetmenliğini neyzen Ender Doğan Beyefendi’nin yaptığı âyin-i şerifin ardından program Yenikapı Mevlevîhânesi bahçesinde tüm misafirlere sunulan ikram ile sırlanacaktır.

Tâhirü’l-Mevlevî’nin aziz hâtırasına düzenlenen etkinlik, 22 Haziran 2019 Cumartesi günü Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Beykoz merkez binasında organize edilen özel bir anma programı ile devam edecek.

22 Haziran 2019 Cumartesi günü Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı H. Nur Artıran tarafından açılışı yapılacak olan anma gününde, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sâfi Arpaguş, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Güleç, Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Şafak, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Küçük ve Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı üyelerinin sunum ve değerlendirmeleri ile gün boyu sürecek olan anma programı bünyesinde Tâhirü’l-Mevlevî’nin hayatı, eserleri, hâtıralarıve çalışmaları dinleyicilere aktarılacak.

Edebiyat ve tasavvuf kültürünü daima genç nesillere aktarmak için çalışan Tâhirü’l-Mevlevî, Türk Edebiyatı, edebî bilgiler, şiir şerhi, çeviri, biyografi, Türk ve İslâm Tarihi, basın hayatı, Mevlânâ ve Mevlevîlik, Fars dili ve edebiyatı gibi değişik konularda basılmış ve henüz yayınlanmamış yüze yakın yapıt meydana getirdi. Şerh-i Mesnevî’si ile günümüz okuyucularına çok zengin, çok güçlü bir eser bıraktı. Arapça ve Farsça’ya çok iyi derecede hâkim, Fransızca’dan tercüme yapacak kadar Fransızcayı iyi bilen, ayrıca BatıEdebiyatını da tanıyan çok yönlü, aydın, mütefekkir bir ilim adamıydı.

20 Haziran 1951 senesinde ebedî âleme göçen Tâhirü’l-Mevlevî’yi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz.

1

 Anma Programı

20 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE

18:00 Tâhirü’l-Mevlevî Kabr-i Şerif Ziyareti

19:00 Mevlid-i Şerife Müteakip Mehmed Celâleddin Dede’nin Dügâh Mevlevî Âyin-i Şerifi

Sanat Yönetmeni: Ender Doğan

Organizasyon: Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı

Yer: Yenikapı Mevlevihanesi, Merkezefendi Mah. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Kampusu, Zeytinbumu / istanbul

22 HAZİRAN 2019 CUMARTESİ

09:30 Karşılama

AÇILIŞ

10:00 Nâ’t-ı Şerif ve Ney Taksimi

10:15 Açılış Konuşması – H. Nur ARTIRAN

KONUŞMACILAR

10:30 Tâhirü’l-Mevlevî Hayatı ve Eserleri – Zafer AGÂH

10:50 Mecmau’l-Bahreyn: Tâhirü’l-Mevlevî’nin Mehmed Esad Dede ve Mehmed Celâleddîn Dede ile Hatıraları – Selçuk AYAZ

11:10 Tâhirü’l-Mevlevî ve Mevlevîlik – Selda NİHÂN

11:30 Tâhirü’l-Mevlevî’nin Edebî Mülahazaları – Şirin BENDEYÂR

11:50 Tâhir Dedemiz – E. Bahar CAN

ARA

DEĞERLENDİRME KONUŞMALARI

14:00 Prof. Dr. Safı ARPAGUŞ

14:20 Prof. Dr. ismail GÜLEÇ

14:40 Doç. Dr. Yakup ŞAFAK

15:00 Doç. Dr. Sezai KÜÇÜK

KAPANIŞ

15:40 Kapanış Konuşması – H. Nur ARTIRAN

 

Organizasyon: Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı

E-mail: info@>sefikcan.org  Tel: +120 216 440 00 48