TÂHİRÜ’L-MEVLEVÎ ANILDI

A+
A-

Tâhirü’l-Mevlevî (Olgun) vuslatının 68. yıl dönümü vesilesiyle 20 – 22 Haziran 2019 tarihleri arasında Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından organize edilen bir dizi etkinlik ile yâd edildi.

Etkinlik çerçevesinde 20 Haziran 2019 Perşembe akşamı Yenikapı Mevlevihânesi’nde düzenlenen program, Tâhirü’l-Mevlevî Hazretlerinin kabr-i şerifinin bulunduğu hâmuşanda kur’ân-ı-kerim tilâveti, salavât-ı şerif, tekbir ve duâlarla başladı. Hemen ardından Yenikapı Mevlevihânesi Semâhânesi’nde postnişin Hüseyin Erek, bestekâr mevlidhan Amir Ateş ve Fehmi Atay’ın icrasıyla Tâhirü’l-Mevlevî Hazretleri ve tüm geçmişlerimizin aziz ruhâniyetlerine okunan mevlid-i şerif ve duâlarla devam etti.

Okunan mevlid-i şerife müteakip, Tâhirü’l-Mevlevî Hazretlerinin mürşidi Mehmed Celâleddin Dede’nin Dügâh makamında bestelemiş olduğu Mevlevî Âyin-i Şerifi ile meydan-ı âlî ve cümle mihman ilâhi nâğmelerin derinden nüfuz eden huzûr ve hâtırası ile zevkyâb oldu.

Mutripde sanat yönetmeni neyzen Ender Doğan; meydan-ı şerifte postnişin Hüseyin Top ve Mim Kemal Öke ile semâzenlerin tennurelerini açtığı bu niyâz günü Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı’nın lokma ikramıyla sırlandı.

Tâhirü’l Mevlevî’nin 68. Vuslat Yıl Dönümü vesilesi ile düzenlenen anma etkinliği, 22 Haziran 2019 Cumartesi günü Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Beykoz merkez binasında Tâhirü’l-Mevlevî’nin hayatı, şahsiyeti ve eserlerinin anlatıldığı bir anma programıyla devam etti.

Nâ’t-ı Şerif ve ney taksimi ile başlayan anma gününde Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Muhterem H. Nur Artıran Hanımefendinin açılış konuşmasının ardından ilk söz gençlere bırakıldı.

Aziz ömrünü daima öğrenmek ve öğretmekle geçiren; bildiklerini her vesile ile yeni nesil gençlere aktarmak için çalışan, ardında bıraktığı pek çok kıymetli eserle çok yönlü âbide bir şahsiyet olan Tâhirü’l Mevlevî, vuslatının 68. yıl dönümünde kendisini anlamaya çalışan yeni çağın gençleriyle bir kez daha buluşmuş oldu.

Anma programının ilk bölümünde Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı üyelerinden Zafer Agâh “Tâhirü’l Mevlevî Hayatı ve Eserleri”; Selçuk Ayaz “Mecmau’l Bahreyn: Tâhirü’l-Mevlevî’nin Mehmed Esad Dede ve Mehmed Celâleddîn Dede ile Hatıraları”; Selda Nihân “Tâhirü’l Mevlevî ve Mevlevîlik”; Şirin Bendeyâr “Tâhirü’l Mevlevî’nin Edebi Mülahazaları” ve F. Bahar Can “Tâhir Dedemiz” başlıklı konuşmalarını dinleyicilerin ilgisine sundular.

Anma programının öğleden sonra yapılan ikinci bölümünde ise Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sâfi Arpaguş; Tâhir’ül Mevlevî’nin yaşadığı dönem, mevlevî çilesi ve şeyhi Mehmed Celâleddin Dede’nin vefâtı üzerine yazmış olduğu Şeyh Celâleddin Efendi Risalesi üzerine değerli bilgileri paylaştılar. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Güleç; Tâhirü’l-Mevlevî’nin çocukluğundan kemâl dönemine kadar hayatında ve çalışmalarında önemli rol oynayan yapıcı unsurlar üzerine aydınlatıcı açıklamalar verdiler. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Küçük ise Sertârik Mesnevihân Şefik Can Dede ile yapılmış olan bir röportajın ışığında Tâhirü’l-Mevlevi’yi anlatarak; Şerh-i Mesnevî’den Mevlevîlik üzerine geçen kıymetli bilgileri aktardılar.

Maddi mânevi nice güzelliklerin yaşandığı anma gününde muhterem dinleyiciler arasında yer alan TÜRKKAD Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Cemâlnur Sargut Hanımefendi’nin Tâhirü’l-Mevlevî’nin Şerh-i Mesnevîsî’nin orjinal metne sadık kalarak yeni bir baskısının oluşmasında maddi mânevi desteğe hazır olduğunu beyân etmesi ise gün içinde lütfedilen en müstesna hediyelerden biri oldu.

Tâhirü’l-Mevlevî’nin 68. vuslat yıl dönümü vesilesiyle 20 – 22 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenlenen anma etkinliğinde Hazreti Mevlânâ Celâleddin-i Rumî’nin günümüzde yaşayan 22. ve 23. kuşak torunları, Konya ve İstanbul’dan Mevlevî Postnişin büyükleri, pek çok kanaat önderleri ile idari, kültür ve sanat hayatımızın güzide şahsiyetleri bir araya geldi:

Hazreti Mevlânâ’nın 22. kuşak torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru; Aziz Çelebi Ailesinin kıymetli fertlerinden Neslipir Çelebi Sayar, Araştırmacı, Yazar Ahmet Güner Sayar, Gevher Çelebi, Azra Çelebi Kuyumcuoğlu; Konya’dan Bahâüddin Tâhâ Hidayetoğlu Çelebi; Postnişin Nadir Karnıbüyükler; İstanbul’dan postnişin Nail Kesova; Eyüpsultan Pîr Ümmisinan Külliyesi bânilerinden Seher Kargı; Bursa Numaniyye Dergâhı sekizinci kuşak neslinden ve Eşrefoğlu Rumî Hazretlerinin torunlarından Mehmed Safiyüddin Erhan; TÜRKKAD Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Cemâlnur Sargut; Seyyid Ebu’l-Hasan Harakanî Vakfı Başkanı Yavuz Selim Uzgur; Kayhan Koçoğlu Efendi; İbrahim Hakkı Hazretlerinin torunlarından, yazar ve araştırmacı Belkıs İbrahimhakkıoğlu; Şeyh Şamil’in yedinci kuşaktan torunu Şeyhşamil Arslan Ömer; ebruzen ve hat sanatçısı Hikmet Barutçugil ve eşi Füsun Barutçugil; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zühtü Hakan Akpolat, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz, Yüksek Lisans Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hasan Akay; Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Muhterem H. Nur Artıran Hanımefendi, vakıf üyeleri ve çok sayıda Hazreti Mevlânâ bendesi anma programlarına teşrif edenler arasındaydı.